φιλοδώρημα (το) 1. αυτό που δεν φορολογείται, αφορολόγητο «το φιλοδώρημα των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι περίπου 8.600 ευρώ» 2. αμοιβή για την οποία δεν κόβεται απόδειξη «θα σου συστήσω έναν πολύ καλό υδραυλικό αλλά να ξέρεις ότι πληρώνεται μόνο με φιλοδώρημα» ΣΥΝ μαύρα.

Κίνηση χωρίς λογική

Εν πρώτοις μοιάζει ακατανόητη η κυβερνητική σπουδή να οριστεί 300 ευρώ αφορολόγητο τον μήνα για τα φιλοδωρήματα των συμπολιτών που δουλεύουν στην εστίαση. Κι αυτό γιατί δεν έχει καμία λογική να ορίσεις ότι το αφορολόγητο των εργαζομένων στην εστίαση μπορεί να φτάνει τα 12.200 ευρώ (300x12 = 3.600 + 8.600 που έτσι κι αλλιώς δεν φορολογείται) την ώρα που μετά τα 8.600 όλοι οι υπόλοιποι ιδιωτικοί υπάλληλοι πληρώνουν κάποιον (μικρό για τα πιο χαμηλά εισοδήματα) φόρο. Στο κάτω-κάτω ένας σερβιτόρος δεν έχει μεγαλύτερες ανάγκες από έναν βοηθό σε συνεργείο αυτοκινήτων ή από μια βρεφονηπιοκόμο που εργάζεται σε παιδικό σταθμό ή από έναν υπάλληλο σουπερμάρκετ, πολύ περισσότερο όταν ο σερβιτόρος έχει ήδη ένα επιπλέον αφορολόγητο εισόδημα (μικρό, αλλά εντελώς μαύρο) από τα φιλοδωρήματα σε μετρητά. Αν όμως το καλοσκεφτούμε, θα καταλάβουμε ότι το αφορολόγητο φιλοδώρημα δεν έχει σχέση με τις βιοποριστικές ανάγκες των σερβιτόρων αλλά με τις δημοσκοπικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Ακου να δεις

Πολύ διασκεδάζω με τους συμπολίτες που έκπληκτοι καταγγέλλουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργούν δημοκρατικά. Κανένας τους δεν περίμενε όλοι αυτοί οι μαρξιστές να μην έχουν τον παραμικρό σεβασμό για τη δημοκρατία και τις διαδικασίες της. Πού να μάθουν κι ότι οι βίγκαν δεν τρώνε κρέας, γάλα και τυρί.

Ερχονται αλλά δεν ξοδεύουν

Παρότι ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται, τα έσοδα του τουρισμού για τον Αύγουστο του ’24 είναι κατά 6% λιγότερα από τα έσοδα του Αυγούστου του ’23. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες εξακολουθούν να θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά έπαψαν να ανέχονται την υπερκοστολόγηση των χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών από τους επαγγελματίες της εστίασης, φιλοξενίας κ.λπ. Μακάρι κάποτε να πάψουν να την ανέχονται και οι Ελληνες.

Επιβεβαίωση

Το ότι ενοχλήθηκαν οι σύντροφοι της Νέας Αριστεράς από το πρωτοσέλιδο στο «Μανιφέστο» που προέβλεπε την επιστροφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς επιβεβαιώνει ότι η επανένωση του θιάσου του μπροέδρου Τσίπρα δεν θα αργήσει. Και φυσικά κανείς δεν εκπλήσσεται. Μόνο ενωμένα μπορούν δυο μικρά μονοψήφια να φέρουν είσοδο στη Βουλή.