Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Παναγιώτη Στάθη. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης είπε ότι όσα βλέπουμε σήμερα να γίνονται από τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν τη σπορά τους πριν από τον Κασσελάκη, θέλοντας έτσι να δείξει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον βασικό υπαίτιο για την κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλόγισε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αρχηγικό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής και συνεπώς φέρει την ευθύνη στο ακέραιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η αναφορά του κυρίου Φίλη στο λαϊκιστικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο είπε ότι «απηχούσε τον παλιό αυριανισμό», το οποίο είπε ότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Ιδιαίτερη αξία έχει η αποστροφή του λόγου του κυρίου Φίλη, αναφορικά για τον κόσμο που ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους είπε ότι «το θέμα είναι αν αυτός ο κόσμος, ο οποίος είχε μια διαπαιδαγώγηση στον λαϊκισμό του παρελθόντος, αν αυτός ο κόσμος, έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα με τον κύριο Κασσελάκη η σφραγίδα του είναι πλήρης».

Επί της ουσίας, αποκαλύπτεται γιατί το κόμμα δεν άνοιξε προς αυτόν τον κόσμο και παρέμειναν τα όργανα υπό την κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, να διαχειρίζονται μια -τότε- κυβέρνηση του 36%. Όταν τελικά το άνοιξε εν μέρει ο Αλέξης Τσίπρας, ο όγκος των «αυριανιστών ΠΑΣΟΚων» αλλοίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον άφησε ένα άδειο κουφάρι, το οποίο μοιρολογούν ακόμη όσοι από τους παλαιούς ΣΥΡΙΖαίους έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και με εκείνους που έφυγαν για να φτιάξουν τη Νέα Αριστερά. Τώρα, πώς ακριβώς γίνεται, οι ίδιοι άνθρωποι που είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, να κλαίγονται για την αποσάθρωση του κόμματός τους, το οποίο αλλοιώθηκε από τους «πολιτικούς λαθρομετανάστες» του αυριανιστικού ΠΑΣΟΚ, χρήζει κοινωνιολογικής μελέτης.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του κ. Φίλη για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το για ποιο λόγο η παρότρυνση που έκανε πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίφθηκε από το ίδιο του το κόμμα: «για έναν κόσμο, ο οποίος σήμερα επικρατεί στον χώρο του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, είναι παρελθόν ο κύριος Τσίπρας. Δυστυχώς, άνοιξε την πόρτα για αυτόν τον κόσμο». Οι ίδιοι άνθρωποι που ειρωνεύονται όσους πολίτες εκφράζουν προβληματισμούς για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, το οποίο επηρεάζει την κοινωνική σύσταση, είναι ακριβώς οι ίδιοι που κατακεραυνώνουν τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή έκανε ακριβώς αυτό στο κόμμα του! Μήπως, κύριε Φίλη, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αλλιώς, αν ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατούσε τα «σύνορα» του κόμματος λίγο πιο κλειστά και αν θα έκανε αυστηρούς ελέγχους για το ποιους παίρνει μέσα; Προς γνώση και συμμόρφωση, το πάθημα το ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Κύριε Φίλη, είχατε ποτέ φανταστεί ότι θα είναι αυτή η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι, αρκετοί είχαν πει ότι αυτό θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν γίνει. Άλλοι αναλυτές είχαν πει ότι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτό και πέσανε μέσα: διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Εσείς το είχατε φανταστεί ποτέ αυτό σαν εκδοχή; Γιατί η κατηγορία ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη ένα λαϊκίστικο κόμμα, σε πολλές εκδοχές του».

Νίκος Φίλης: «Τα όσα βλέπουμε σήμερα από τον Κασσελάκη, προφανώς έχουν τη σπορά τους πριν τον Κασσελάκη. Και τότε, αρκετοί άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε εναντιωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, στο συνέδριο που έγινε και στις συνεδριάσεις των οργάνων».

Νίκος Φίλης: «Κυριαρχούσε όμως».

Νίκος Φίλης: «Βεβαίως. Ήταν ένα αρχηγικό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής. Όμως, ήταν ένα κόμμα το οποίο είχε την πνοή των κινημάτων της Αριστεράς και γενικά της δημοκρατικής ανατροπής. Ήταν ένα εναλλακτικό προς το σύστημα, εναλλακτικό κόμμα».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Πώς μπορεί να είναι όταν η βάση του είναι λαϊκιστική όμως;»

Νίκος Φίλης: «Η βάση του δεν ήταν ομοιογενώς λαϊκιστική, κάνετε λάθος. Ένα τμήμα ήτανε και απηχούσε τον παλιό αυριανισμό. Έχετε δίκιο. Δεν ήταν και το ΠΑΣΟΚ; Η ΝΔ δεν έχει τη λαϊκή δεξιά; Άρα είναι ένα οριζόντιο-»

Παναγιώτης Στάθης: «Τον παλιό αυριανισμό;»

Νίκος Φίλης: «Αυτό απηχούσε ένα τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παναγιώτης Στάθης: «Αυτό το τμήμα προϋπήρχε, ή έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και ήρθε;»

Νίκος Φίλης: «Από το ΠΑΣΟΚ έφυγε».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Όχι, προϋπήρχε».

Νίκος Φίλης: «Και προϋπήρχε του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως. Αυτό είναι μια γενικότερη - ».

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από το ΠΑΣΟΚ λέτε, αυτό το κομμάτι του αυριανισμού».

Νίκος Φίλης: «Εκεί ήταν. Και με τη μετακόμιση των ανθρώπων λόγω της πολιτικής κρίσης, ήρθε εδώ».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, ήρθε το κακό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ».

Νίκος Φίλης: «Όχι, όλοι ήρθαν. Από το 45%, ήρθε το 35%. Το θέμα είναι αν αυτός ο κόσμος, ο οποίος είχε μια διαπαιδαγώγηση στον λαϊκισμό του παρελθόντος, αν αυτός ο κόσμος, έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα με τον κύριο Κασσελάκη η σφραγίδα του είναι πλήρης».

Παναγιώτης Στάθης: «Το γεγονός ότι κάνει μια παρότρυνση ο άνθρωπος-σφραγίδα του χώρου της κυβερνώσας Αριστεράς, ο κύριος Τσίπρας, και δεν εισακούγεται από το συνέδριο. Εσείς πώς το ακούτε αυτό; Ήταν αναμενόμενο για εσάς;»

Νίκος Φίλης: «Για έναν κόσμο, ο οποίος σήμερα επικρατεί στον χώρο του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, είναι παρελθόν ο κύριος Τσίπρας. Δυστυχώς, άνοιξε την πόρτα για αυτόν τον κόσμο».

Παναγιώτης Στάθης: «Για εσάς, είναι παρελθόν ο Τσίπρας;»

Νίκος Φίλης: «Για εμένα είναι ένας σύντροφος, που περάσαμε πολλές δύσκολες ώρες μαζί και που ο πολιτικός του κύκλος στην παρούσα φάση έχει τελειώσει».