Ανεξάρτητα από το κωμικό στοιχείο που κατάφερε να προσδώσει ο Στέφανος Κασσελάκης με τη συμμετοχή του στη στρατιωτική παρέλαση στη Θήβα χάνοντας συνεχώς το βήμα, το κύριο ζητούμενο είναι ότι οι σύντροφοι συριζαίοι φέτος ήταν –κατ’ εξαίρεση– υπέρ των στρατιωτικών παρελάσεων. Του χρόνου μπορεί να θυμηθούν «τον αντιμιλιταρισμό ως βασικό δομικό συστατικό της Αριστεράς» και να ζητάνε πάλι την κατάργησή τους. Πάντως, η εικόνα της κωμικής παρελάσεως του Στέφανου ταξίδευε ακαριαία μέχρι τη γείτονα χώρα, τα Μέσα της οποίας δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάσουν με περιπαικτική διάθεση.

Προσβολή

Καυστικά σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης το θέμα της παρελάσεως Κασσελάκη στη Θήβα, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Κασσελάκης έχασε το βήμα στην παρέλαση. Το πρόβλημα είναι ότι η ηγεσία του στρατού επέλεξε, κατά τρόπο προσβλητικό για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν κανονική θητεία, να συμμετέχει στο άγημα οπλίτης που παρουσιάστηκε πριν 10 μέρες και απολύεται σε 10 μέρες». Είναι, δε, προφανές ότι η επιλογή του Κασσελάκη να παρελάσει ήταν καθαρά για επικοινωνία εργαλειοποίηση και προς επίρρωση του νέου αφηγήματος περί «πατριωτικής Αριστεράς».

Ευφυέστατο

Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες σίγουρα θα έκαναν τον πατέρα του σουρεαλισμού Ευγένιο Ιονέσκο να αισθάνεται αμήχανος μπροστά στα όσα μπορεί να σκαρώσει η πραγματική ζωή: Στρατιώτης αρχηγός κόμματος καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας να παραιτηθεί ήρεμα (αλλιώς θα μπορούσε να βγάλει τα τανκς – έχει ξαναγίνει) και να έρθουν διεθνείς παρατηρητές να κάνουν εκλογές (όπως στις τριτοκοσμικές κομμουνιστικές μπανανίες), έτερος αρχηγός –υπό την πίεση της δημοσκοπικής υποχώρησης– κάνει πρόταση μομφής σε κυβέρνηση 8 μηνών με συντριπτική πλειοψηφία εδρών στη Βουλή. Λοιποί αρχηγοί, μικροί το πολιτικό δέμας, επιθυμούν να στηρίξουν την πρόταση μομφής, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την προδιαγεγραμμένη τύχη της. Ολα αυτά, βέβαια, καταφέρνουν απλώς να αυξήσουν την κομματική συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία –η αλήθεια να λέγεται– είχε χαλαρώσει. Ευφυής η στρατηγική της αντιπολίτευσης. Αναμφίβολα.