Σε αυτή την αχαρακτήριστη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Ισραήλ, ο κύριος Αποστολάκης τοποθετήθηκε και για την Χαμάς, αποκαλώντας τη «μια πολιτική δύναμη καταρχήν, η οποία κινείται στα όρια της "επαναστατικής ομάδας"», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι τη Χαμάς «κάποιοι τη χαρακτηρίζουν "τρομοκράτες", οι ενέργειες που έκανε την τελευταία φορά, δεν ήταν οι καλύτερες». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ο κύριος Αποστολάκης είπε «ο καθένας τη χαρακτηρίζει τη Χαμάς με τον δικό του τον τρόπο, ανάλογα με το πώς - όταν μια χώρα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού της, ή όταν μια ομάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού της, μπορείς να τη χαρακτηρίσεις και σαν "επαναστατική οργάνωση"».

Εάν μια τρομοκρατική ενέργεια, η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς αμάχους, εκατοντάδες βιασμούς και χιλιάδες τραυματίες δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς ως τέτοια, από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Εξίσου προβληματικός είναι ο χαρακτηρισμός της Χαμάς ως «επαναστατική ομάδα». Ως «επαναστατικές οργανώσεις» αυτοαποκαλούνται όλες οι ακροαριστερές τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ΕΛΑ (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας) και η 17 Νοέμβρη, της οποίας η πλήρης ονομασία ήταν «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Από τη στιγμή που βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -στελέχη της οποίας έχουν εκφράσει θετικές γνώμες για την 17 Νοέμβρη- αποκαλούν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό της Χαμάς ως «επαναστατική ομάδα», είναι προφανές ότι προσπαθούν να αποδώσουν μια νομιμοποίηση στις τρομοκρατικές της επιθέσεις, αφού κατά την Αριστερή θεώρηση -που κατά τα άλλα είναι «με τον άνθρωπο»-, οι «επαναστατικές ομάδες» μοιραία θα «αφαιρέσουν ζωές», ακόμη και εντελώς άσχετων ανθρώπων «για το καλό της επανάστασης». Τέτοιου τύπου δηλώσεις αμαυρώνουν όχι την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά τον κοινοβουλευτισμό. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δήλωση έγινε από εν ενεργεία βουλευτή. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος διετέλεσε και Α/ΓΕΕΘΑ.

Η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη

Χριστίνα Βίδου: «Για εσάς είναι ξεκάθαρο το τι είναι η Χαμάς;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Είναι ξεκάθαρο. Η Χαμάς, το λέει η ιστορία της το τι είναι. Δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις μόνο πολιτικό οργανισμό. Είναι μια πολιτική δύναμη καταρχήν, η οποία κινείται στα όρια της "επαναστατικής ομάδας". Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν "τρομοκράτες", οι ενέργειες που έκανε την τελευταία φορά, δεν ήταν οι καλύτερες».

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Δεν είναι δηλαδή τρομοκράτες, κατ' εσάς;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Κοιτάξτε ο καθένας τη χαρακτηρίζει τη Χαμάς με τον δικό του τον τρόπο, ανάλογα με το πώς - όταν μια χώρα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού της, ή όταν μια ομάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού της, μπορείς να τη χαρακτηρίσεις και σαν "επαναστατική οργάνωση" και σαν -»

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Σκότωσε όμως 1.200 αμάχους, στις 7 Οκτωβρίου»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ναι, αλλά ξέρετε, με την ίδια λογική χαρακτηρίζουμε και ένα κράτος "τρομοκράτη". Όταν έχουν σκοτωθεί - έχουμε φτάσει στο να έχουμε 130.000 ανθρώπους τραυματισμένους και σκοτωμένους, δεν μπορώ να χαρακτηρίσω ένα κράτος "τρομοκράτη" εύκολα. Αλλά μια ομάδα τη χαρακτηρίζεις. Πολλοί -και μερικοί από εμάς- έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς "τρομοκράτες". Δεν μπορείς να τους απαλλάξεις απ' αυτό που κάνανε. Δηλαδή 1.200 άνθρωποι που σκοτωθήκανε σε μια επέμβαση, δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να το δεχτεί κανείς, ούτε να τους δώσει ελαφρυντικά».

Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο