Τέσσερις ολόκληροι μήνες έπρεπε να περάσουν από την κατάθεση της Δήμητρας Χαλικιά στην Εξεταστική της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έως ότου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να την καλέσει για κατάθεση!

Μεσολάβησαν πολυάριθμα δημοσιεύματα του «Μανιφέστο», τα οποία αποκωδικοποίησαν τα όσα εκείνη δημόσια είχε καταθέσει ενώπιον των βουλευτών, ενώ χρειάστηκαν και συνεντεύξεις της στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προτού στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για σημαντική μάρτυρα, ειδικά αν όντως υπάρχει πρόθεση να σχηματιστεί ολοκληρωμένη δικογραφία αντί των... αποσπασμάτων που αποστέλλονται στη Βουλή.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού έχει υποδείξει διαδρομές και διαδικασίες που ζημίωσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόνο η κατάθεσή της στην Εξεταστική ξεπερνά τις 300 σελίδες μέσα στις οποίες καταγράφονται με ονοματεπώνυμο επιχειρηματικά συμφέροντα, εξωθεσμικές παρεμβάσεις και αστοχίες σε μια υπόθεση που επιχειρείται να βαφτεί μπλε.

Με τον κίνδυνο να επαναληφθεί το φιάσκο Novartis όπου το πραγματικό σκάνδαλο εγκαταλείφθηκε για χάρη της πολιτικής σκευωρίας με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες και τους πολιτικούς να κρέμονται στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια, η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ταυτίζεται προσώρας με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όλα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δίχως στοιχεία.

Από την πλευρά της, η αριστερή (κατά δήλωσή της) Δήμητρα Χαλικιά δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη δικογραφία αστήρικτη και να απαλλάξει τον Βορίδη για το «Συμφωνώ», υπέδειξε μέλη της διοίκησης που πρέπει να ελεγχθούν και παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πώς ξεκλείδωναν ύποπτα ΑΦΜ όχι με άνωθεν παρέμβαση αλλά μέσω απλών υπαλλήλων. Μέχρι και τους κωδικούς τους παρουσίασε... «Εδώ είναι απάτη. Εδώ είναι απιστία. Συγκεκριμένων ανθρώπων, βεβαίως», είπε δίχως σκέψη, ενώ με δημόσιες παρεμβάσεις της έχει πολλάκις τοποθετηθεί για τις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (τις έχει χαρακτηρίσει έως και γελοίες) αλλά και για την περιβόητη τεχνική λύση εξηγώντας τις ανάγκες που αυτή κάλυπτε.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ακούει;» αναρωτιόταν στο editorial 15ης Απριλίου ο Χάρης Παυλίδης και απαριθμούσε τα όσα η Δήμητρα Χαλικιά κατήγγειλε: «Αντί, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ερευνήσει την υπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση, έστρεψε την έρευνα εκεί όπου ήθελαν τα συμφέροντα παραβλέποντας τις αναφορές της για το ψηφιακό σύστημα πληρωμών και τις εταιρείες πληροφορικής. Ακολούθως διά της “κοπτοραπτικής” – συγκεκριμένα κανάλια και εφημερίδες– πρόβαλαν μόνο το μέρος του σκανδάλου που εξυπηρετούσε το αφήγημα της “κάθαρσης”, ενώ “θάφτηκαν” οι καταγγελίες που αφορούσαν τη διαφθορά στη διαχείριση των λογισμικών του ΟΠΕΚΕΠΕ».