Νέες αποκαλύψεις από την Δήμητρα Χαλικιά.

Σε νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δήμητρα Χαλικιά, και θέτοντας το ερώτημα αν συνεννοούνται μεταξύ τους οι εν Αθήναις εισαγγελείς, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας που εκθέτει κατ’ αρχάς την υπηρεσία. Θύμισε ότι οι επισυνδέσεις διακόπηκαν για περίπου ενάμιση χρόνο, από τα μέσα του 2022 έως το 2024 που ξεκίνησαν εκ νέου.

Ανώνυμες καταγγελίες

«Η Εισαγγελία, όταν ζήτησε παράταση των επισυνδέσεων, έστειλε και ένα χαρτί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με υπογραφή Εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναφέρεται για ποιους θέλουν να συνεχίσουν τις παρακολουθήσεις και για ποιους δεν θέλουν. [...] Γράφει εδώ η κυρία Εισαγγελέας ότι έγινε μια ανώνυμη καταγγελία για διεφθαρμένους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ με αναφορά στα εξής ονόματα: Τον κύριο Μαχλαίρα Φραγκίσκο, την κυρία Ρέππα Αθανασία, τον κύριο Κέντρο Γεώργιο και την κυρία Βολιτάκη Αριστέα. Στην επόμενη παράγραφο, νούμερο 4, η κυρία Εισαγγελέας λέει “Από την επισύνδεση των τηλεφωνικών συνδέσεων δεν προέκυψε τίποτα σχετικό με την έρευνα ή άλλη συναφή υπόθεση για τον κύριο Μαχλαίρα, την κυρία Ρέππα, τον Κέντρο Γιώργο, τη Βολιτάκη Αριστέα, γιατί εκ των ανωτέρω και των περιεχομένων των συνομιλιών αφορούσε μόνο θέματα ιδιωτικού και οικογενειακού βίου”. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που το 2024 και 2025 με χαρτί μιας εκ των Ευρωπαίων Εισαγγελέων που βρίσκονται στο Γραφείο της Αθήνας κρίνονται αθώοι, σήμερα φιγουράρουν για το 2021 ως άνθρωποι, και μιλάω για τον κύριο Μαχλαίρα και την κυρία Βολιτάκη, με τρία κακουργήματα», εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Αρη Πορτοσάλτε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν κάποιοι άλλοι, όπου τους κρατάει στην επισύνδεση, διότι λέει θέλω να τους ερευνήσω περισσότερο».

Η Δήμητρα Χαλικιά, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωσή της περί κοπτοραπτικής στη δικογραφία, εκτιμά πως «αυτό νομίζω ότι θα μπορέσουν να το δούνε και οι δικαστές στο ελληνικό δικαστήριο, που θα έχει, υποχρεωτικά πια, Ευρωπαίο εισαγγελέα, δηλαδή Εντεταλμένο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εάν παραπεμφθούν, εν τέλει, αυτοί οι άνθρωποι».

Διευκρίνισε εκ νέου πως οι υποθέσεις που έχουν καταλήξει στην ελληνική Δικαιοσύνη αφορούν περιστατικά διαφθοράς. «Αυτοί που έχει συλλάβει η ελληνική Οικονομική Εισαγγελία είναι άνθρωποι που τους έβαλαν να είναι αγρότες ή πήραν χρήματα χωρίς να δικαιούνται από διάφορες υποθέσεις. Αλλά αυτοί δεν υπάρχουν μέσα στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», ξεκαθάρισε.

Συνεχείς καθυστερήσεις

Επιχειρώντας να κάνει αναδρομή στο καθεστώς... βοσκές δίχως ζώα, επικαλέστηκε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιβλήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας δύο φορές. «Η τότε κυβέρνηση, το 2014, δεν συμφωνούσε και έστειλε το σχέδιο πίσω, δεν δεχόταν να έχει βοσκήσιμες γαίες χωρίς ζώα. Ηρθε λοιπόν μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2014, που επέβαλε την πρόβλεψη. Αλλαξε η κυβέρνηση, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου απάντησε ότι εμείς δεν θέλουμε βοσκήσιμες χωρίς ζώα. Ηρθε τον Ιούλιο του 2015 το τελικό χαρτί και επέβαλε οριστικά την πρόβλεψη. Μέχρι το 2017 δεν είχε ενεργοποιήσει η χώρα αυτή τη δυνατότητα. Περίμενε η χώρα την αναθεώρηση για να το αλλάξει, να μην προχωρήσουμε. Οχι μόνο δεν μας έδωσε την αναθεώρηση, αλλά το έβαλε και σε όσα δεν μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε. Ετσι εκδόθηκε η ΚΥΑ Βοσκήσιμες χωρίς ζώα. Μέχρι εδώ καλά. Ομως αυτό που λέγαμε και λέμε για αυτό το πράγμα είναι πως είσαι υποχρεωμένος ως πολιτεία, ως κυβέρνηση, να έχεις εκείνες τις δικλίδες οι οποίες θα αποτρέψουν αυτό το οποίο έγινε εν τέλει. Ή εναλλακτικά, αν διαπιστώσει κατασπατάληση του εθνικού αποθέματος, γιατί περί αυτού επρόκειτο, να έχεις τις άμεσες λύσεις και να σταματήσεις αυτή τη διαδικασία. Αυτό δεν έγινε», περιέγραψε, με αποτέλεσμα να προκύψουν δικαιούχοι δίχως προϋποθέσεις.

«Οι προϋποθέσεις για να κρατήσεις σε καλή κατάσταση έναν βοσκότοπο είναι το χορτάρι να μην είναι πάνω από 70 εκατοστά. Και χωρίς να κάνεις τίποτα, παίρνεις την επιδότηση και κάθεσαι και τους κοιτάς», συμπλήρωσε.

Ελεγχοι χωρίς ΚΥΑ

Η Δήμητρα Χαλικιά υποστήριξε ότι το 2019 δεν είχε εκτιναχθεί ακόμα το εθνικό απόθεμα. «Ηταν η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΥΑ. Δεν προέκυπταν αποτελέσματα που να σε προειδοποιούν. Το 2020 προέκυψε η επιστολή τριών διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ στον πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Βάρρα, που ζητούν ελέγχους και αλλαγή στους κανόνες. Δεν μεταφέρθηκε όμως ποτέ αυτή η επιστολή αρμοδίως. Εχει αποφασίσει να κάνει μόνος του ελέγχους με δικό του σύστημα. Αυτά τα έχω καταθέσει και στην Εξεταστική. Τη νομιμότητα των παράνομων ενεργειών του κ. Βάρρα διαφύλαξε ο επόμενος πρόεδρος, κύριος Παππάς. Ο κύριος Βάρρας πήγε και έκανε ελέγχους εκτός της κοινής απόφασης ελέγχων που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθιστώντας τους άκυρους, ανοίγοντας τον δρόμο σε όσους θίγονταν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και δικαιώνονταν. Ο κύριος Παππάς, όταν ανέλαβε και τον ενημέρωσε η υπηρεσία ότι έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι χωρίς να είναι ενταγμένοι στην ΚΥΑ ελέγχου, έδωσε εντολή να γίνουν σύμφωνα με την ΚΥΑ. Τους νομιμοποίησε. Αλλιώς σήμερα οι 126 ελεγχόμενοι του κυρίου Βάρρα θα είχαν δικαιωθεί και δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάτσει να πει ότι ήταν αυτός που εκκαθάρισε δήθεν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό είναι το ένα αντιθεσμικό. Το δεύτερο για το οποίο έχω κάνει και μαρτυρική κατάθεση στον εισαγγελέα, ο κύριος Βάρρας, πριν φύγει, ζήτησε και πήρε ηλεκτρονικά σε υπολογιστή του Οργανισμού τη βάση δεδομένων, τον περίφημο πηγαίο κώδικα, με τη μορφή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και το τεστ της προκαταβολής του 2020. Δηλαδή 650.000 ΑΦΜ. Εχει κληθεί για κατάθεση και ο υπεύθυνος ελέγχου του Οργανισμού. Αν αυτό είχε γίνει αντιληπτό τότε, θα είχε χαθεί η πιστοποίηση», περιέγραψε εξηγώντας ότι η αλλαγή προέδρου στον Οργανισμό οδήγησε σε πολλούς ελέγχους στην ύπαιθρο παραπέμποντας στην έκθεση ελέγχου που αποτυπώνει τα ευρήματα. «Εχουμε σταμάτημα των ελέγχων το 2022», θυμίζει, και το αιτιολογεί λόγω της δικαστικής διαμάχης του προηγούμενου τεχνικού συμβούλου με την εταιρεία που διεκδικούσε τη δουλειά. «Πριν ήταν η Neuropublic με το ΓΑΙΑ Επιχειρείν και στη συνέχεια προέκυψε η Cognitera», είπε, σχολιάζοντας πως επί σειρά ετών αυτές ήταν συνοδοιπόροι.