Πολύ ενοχλημένος φάνηκε να είναι ο Νίκος Παππάς, από την ιδεολογική αποδόμηση της Αριστεράς -στην οποία πρωτοστατεί ο Μάκης Βορίδης- και θεώρησε σκόπιμο να το εκφράσει στην Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νωρίτερα, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την προμήθεια των 7 πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προσπαθήσει να εκφράσει έναν «πολιτικό συνασπισμό» Δεξιάς - Ακροδεξιάς, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει το πανευρωπαϊκό trend της ανόδου της Ακροδεξιάς, τοποθετώντας ως αιχμή του δόρατος «έναν παραδοσιακό αρχιδιάκονο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, τον κύριο Βορίδη, ο οποίος προήχθη σε αρχιμανδρίτη του "μητσοτακισμού" τελευταίως», προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτός ο συνεπής εκπρόσωπος της Ακροδεξιάς, που είναι όχι στη βιτρίνα πλέον, στη διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, να παραθέτει τα αφηγήματα της Ακροδεξιάς και την ανάγνωση της Ακροδεξιάς, για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία».

Φυσικά, για ένα Ακροαριστερό της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως Ακροδεξιά φαντάζει οτιδήποτε δεξιότερα του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του κ. Παππά δεν είναι αν είναι Δεξιός ή Ακροδεξιός ο Μάκης Βορίδης, αλλά το κατά πόσο επιτυχώς αποδομεί τα ιδεολογήματα της Αριστεράς, κάτι που ομολογουμένως κάνει άριστα. Ενδιαφέρον όμως έχει η συνέχεια της τοποθέτησης του Νίκου Παππά: «μην απορείτε μετά, εσείς της Νέας Δημοκρατίας, όταν "μπάζετε" από τα Δεξιά σας. Διότι "μπάζετε" από τα Δεξιά σας, γιατί έχετε επιλέξει να γεμίζετε τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα, των πιο ακραίων δυνάμεων. Διότι εκλογικεύετε με την πολιτική σας, τα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα, που απέχουν ακόμα και από τον ορθό λόγο. Τη λογική, τη δημοκρατική ενσυναίσθηση, τα αναμασάτε. Έχει γίνει επίσημη ιδεολογία σας λοιπόν, η επίθεση στην Αριστερή και Προοδευτική παράταξη». Δηλαδή ο Νίκος Παππάς ενοχλείται που ένα κεντροδεξιό κόμμα, αποδομεί ιδεολογικά την Αριστερά.

Η Αριστερά, κατά τη θεώρηση του Νίκου Παππά, έχει το δικαίωμα -ίσως λόγω «ηθικού πλεονεκτήματος»- να κάνει λυσσαλέες επιθέσεις στον καπιταλισμό και τον φιλελευθερισμό που «απομυζούν τις μάζες για το όφελος των λίγων», που «καταλύουν το Κράτος Δικαίου», που «στήνει ανελεύθερο καθεστώς στην χώρα» που χίλια-μύρια-όσα, αλλά όχι και να τολμήσει να αντεπιτεθεί ιδεολογικά και να αποδομήσει την Αριστερά! Είναι αστείο το γεγονός ότι μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ακόμη ότι η Αριστερά είναι κάποια αμόλυντη και άσπιλος οντότητα, την οποία περιβάλλει το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα».

Η Αριστερά κυβέρνησε και έχει πεπραγμένα - και βάσει αυτών των πεπραγμένων η ιδεολογική της αποδόμηση όχι μόνο είναι επιβεβλημένη, αλλά πρόκειται και για μια σχετικά απλή υπόθεση. Προφανώς και το γνωρίζει αυτό ο κύριος Παππάς, αλλά κάπου πρέπει να επιρρίψει ευθύνες για τα διαφαινόμενα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, οπότε στήνει από τώρα το αφήγημα «η Νέα Δημοκρατία εξέθρεψε την Ακροδεξιά, για αυτό δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν τα Χ κόμματα της Ακροδεξιάς», επιχείρημα εντελώς καταγέλαστο. Αλλά η εναλλακτική σε μια τέτοιου τύπου δικαιολογίας, είναι να κάνει η ίδια η Αριστερά, γνήσια αυτοκριτική και να καταλάβει γιατί παντού στην Ευρώπη, οι ψηφοφόροι της γυρνούν την πλάτη. Κι αυτό προϋποθέτει όχι μόνο πολιτική ωριμότητα για να την κάνει κανείς, αλλά και τη γενναιότητα να αποκηρύξει πάρα πολλές από τις -πολύ προβληματικές- πτυχές, της συγκεκριμένης ιδεολογίας. Συνεπώς, μια δικαιολογία, όσο αστεία κι αν είναι, είναι σαφώς ευκολότερη.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

«Οι κρίσεις που βιώνει η ελληνική κοινωνία, θέλουν προοδευτική απάντηση. Δεν θα απαντηθούν με ένα μείγμα Δεξιάς - Ακροδεξιάς, το οποίο στην Ευρώπη άλλες φορές εκφράζεται με διαφορετικά κόμματα, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο σχεδιασμός του κυρίου Μητσοτάκη, είναι να τον εκφράσει εν συνόλω αυτόν τον πολιτικό συνασπισμό. Και βάζει στην αιχμή του δόρατος, έναν παραδοσιακό αρχιδιάκονο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, τον κύριο Βορίδη, ο οποίος προήχθη σε αρχιμανδρίτη του "μητσοτακισμού" τελευταίως. Και ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία, επειδή έχει και τις κοινοβουλευτικές -κατά παραχώρηση- αρμοδιότητες, τις οποίες δε θέλει να ασκεί ο κύριος Μητσοτάκης, διότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πολύ-επισκέπτεται τη Βουλή, δε χάνει την ευκαιρία λοιπόν, αυτός ο συνεπής εκπρόσωπος της Ακροδεξιάς, που είναι όχι στη βιτρίνα πλέον, στη διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, να παραθέτει τα αφηγήματα της Ακροδεξιάς και την ανάγνωση της Ακροδεξιάς, για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Και μην απορείτε μετά, εσείς της Νέας Δημοκρατίας, όταν "μπάζετε" από τα Δεξιά σας. Διότι "μπάζετε" από τα Δεξιά σας, γιατί έχετε επιλέξει να γεμίζετε τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα, των πιο ακραίων δυνάμεων. Διότι εκλογικεύετε με την πολιτική σας, τα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα, που απέχουν ακόμα και από τον ορθό λόγο. Τη λογική, τη δημοκρατική ενσυναίσθηση, τα αναμασάτε. Έχει γίνει επίσημη ιδεολογία σας λοιπόν, η επίθεση στην Αριστερή και Προοδευτική παράταξη. Έρχονται όμως Ευρωεκλογές και θα έχουμε καταφανώς εκπλήξεις, οι οποίες απ' ό,τι μαθαίνουμε, θα είναι και απολύτως μετρήσιμες, πολύ-πολύ σύντομα».