Η φυγή του Στέφανου Κασσελάκη από ραδιοφωνικό στούντιο στη Ρόδο και η επίθεση επί προσωπικού που ακολούθησε τόσο από τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα social media όσο και από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου σε βάρος δημοσιογράφου επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις της συνέντευξης κάθε άλλο παρά πρωτοφανές φαινόμενο είναι.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Δυστυχώς, αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το κόμμα του, αφού πάνω-κάτω την ίδια λογική ακολουθούσε απέναντι στα ΜΜΕ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και πλειάδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με προεξάρχοντα ασφαλώς τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει προειδοποιήσει ότι «θα θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη» τους δημοσιογράφους. 

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση για τον Στέφανο Κασσελάκη και άρα το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται πλέον ως συνειδητή συμπεριφορά του πολιτικού που επρόκειτο να κομίσει κάτι νέο στην πολιτική ζωή του τόπου. Και βέβαια δεν μπορούν να είναι καλοί μόνο οι δημοσιογράφοι των «πρωινάδικων», στους οποίους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει επίσης συνειδητά κάθε λεπτομέρεια για την προσωπική ζωή του, τον σύντροφό του, το σπίτι τους, το σκύλο τους, τα ρούχα που επιλέγει, τη διασκέδασή του ή τη σχέση του με τη γυμναστική. 

Τρίτη φορά σε ένα μήνα 

Είναι πολιτικός και οφείλει να αναμετρηθεί στο πολιτικό πεδίο, να δεχθεί ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου και να απαντήσει σε αυτές και όχι να πετάει τα μικρόφωνα και να φεύγει και εν συνεχεία να στοχοποιεί προσωπικά τους δημοσιογράφους. 

Δεν είναι, δηλαδή, τόσο ότι το έκανε στη Ρόδο για τρίτη φορά μέσα σε σχεδόν έναν μήνα, αλλά ότι ακυρώνει με αυτήν τη συμπεριφορά του όσα πρεσβεύει, τάχα, ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου. Που κόπτεται για τις τακτικές τις οποίες (θεωρεί ότι) ακολουθεί η κυβέρνηση και τις πιέσεις που εκτιμά ότι ασκούνται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ από το Μέγαρο Μαξίμου ή, ακόμα χειρότερα, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιβάλλον των στενών συνεργατών τη συμπεριφορά, τη στιγμή όμως που –όπως δικαίως αναρωτήθηκε δημοσίως ο ίδιος– ο πρωθυπουργός ουδέποτε έχει πετάξει τα μικρόφωνα για να φύγει από το στούντιο όταν δέχθηκε «ενοχλητικές» ερωτήσεις... 

«Ρίξτε τους στην πυρά»! 

Δηλαδή, για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι εννοεί την ελευθερία του Τύπου a là carte. Οπως ακριβώς έκανε και επί της κυβερνητικής θητείας του με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, όταν είχε επιχειρήσει επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους να ελέγξει το μιντιακό τοπίο, με αποκορύφωμα ασφαλώς το σκάνδαλο με τις τηλεοπτικές άδειες, για το οποίο ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου και εντέλει καταδικάστηκε ομόφωνα (13-0) για παράβαση καθήκοντος ή όταν επέβαλε εμπάργκο σε συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους που του ασκούσαν κριτική και δεν ήταν αρεστοί, όπως έπραξε με τον ΣΚΑΪ αμέσως μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι ή με τον Παύλο Πολάκη που την ίδια περίοδο αναρτούσε στα social media τις φωτογραφίες μη αρεστών δημοσιογράφων και διέτασσε να τους στείλουμε στην... πυρά. Με την ανάρτηση αυτή να γίνεται μάλιστα και βίντεο που έπαιξε στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (!) και να προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός της Κουμουνδούρου... 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι στις περυσινές εθνικές εκλογές και όπως φαίνεται και τώρα από τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους καταδίκασαν αυτές τις συμπεριφορές, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζουν με το ίδιο τροπάριο. Δηλαδή, για όλα φταίνε οι «κακοί» δημοσιογράφοι που δεν προβάλλουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, διότι αυτήν την εντολή έχουν, τάχα, πάρει από την κυβέρνηση. Διότι δεν χόρτασαν από τις «λίστες Πέτσα», όπως θα έλεγε και ο Παύλος Πολάκης αν έγραφε αυτό το κείμενο! Αλλά πάει πολύ έπειτα από αυτό να κόπτονται για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και να παρομοιάζουν την κατάσταση με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, για παράδειγμα, για τον οποίο αποσιωπούν έντεχνα οι ίδιοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από αυτούς που πρότειναν την αποβολή του από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Υποκριτική άγνοια... 

Και βέβαια αγνοούν υποκριτικά τη μεγαλύτερη διαπίστωση και αλήθεια για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: ότι κάθε μέρα στο περίπτερο αναρτώνται όλα τα πρωτοσέλιδα με όλες τις απόψεις, ενίοτε δε και υβριστικές ή συκοφαντικές για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή μέλη της οικογένειάς του. Που σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου αυτό θα ήταν αδιανόητο. Οπως αδιανόητο είναι και για κάποιον που νοιάζεται για την ελευθερία του Τύπου να εγκαταλείπει συνεντεύξεις που θεωρεί ενοχλητικές και έπειτα να στοχοποιεί τους δημοσιογράφους που τόλμησαν να κάνουν σκληρές ερωτήσεις. Elementary, dear Mr Kasselakis... Elementary!