Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Η αγωνία για τη… δεύτερη θέση μετατρέπεται σε «μάχη μέχρις εσχάτων» αφού στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τις τέσσερις περιφέρειες στις οποίες ακόμη και το 2019 (έστω και οριακά, με εξαίρεση τα Χανιά) είχε καταφέρει να βγει πρώτος.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει υποψήφιος στο Ρέθυμνο (με τη δικαιολογία της στήριξης του Ανδρέα Ξανθού) δείχνει απλώς την αγωνία του για την έκβαση της εκλογικής μάχης στην Κρήτη. Αγωνία που εδράζεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το νησί βάφτηκε μπλε και μάλιστα με διαφορές οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αναφορικά με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις περιφέρειες.
Η αγωνία όμως του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται περισσότερο με την… κόντρα που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και με το γεγονός ότι το αποτέλεσμα στους τέσσερις νομούς-εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης το αποτέλεσμα είναι 2 - 2, ως προς τη δεύτερη θέση.
Στην περιφέρεια Χανίων και Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Στο Ηράκλειο η διαφορά είναι της τάξης των περίπου 2.000 ψήφων με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει 21 ποσοστιαίες μονάδες και το ΠΑΣΟΚ να έχει κερδίσει πάνω από 17.000 ψήφους και πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.
Στα Χανιά του Παύλου Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία, αλλά κράτησε τη δεύτερη θέση με διαφορά. Έχασε βέβαια 20 ποσοστιαίες μονάδες και 12.000 ψήφους, αλλά το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 4.500 παραπάνω από το 2019 και περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες.
Στις περιφέρειες Ρεθύμνης και Λασιθίου η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση. Ναι μεν με οριακή διαφορά (21,03% έναντι 21,47% του ΠΑΣΟΚ) στο Ρέθυμνο και με 17,78% έναντι 21,47% στο Λασίθι, εν τούτοις η πτώση ήταν κατακόρυφη. Όπως και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ τώρα στοχεύει στη διατήρηση της δεύτερης θέσεις στις δύο εκλογικές περιφέρειες και στην κατάληψή της σε μία ακόμη – αυτήν του Ηρακλείου. Στα Χανιά εκτιμάται πως είναι πιο δύσκολο. Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως θα ήταν ευχαριστημένοι να βρεθούν στη δεύτερη θέση στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης.
Γιατί; Η επικράτηση στην Κρήτη είναι συμβολικού χαρακτήρα τόσο για την Κουμουνδούρου όσο και για τη Χαριλάου Τρικούπη, παρότι πλέον δεν γίνεται συζήτηση για το ποιος θα βγει πρώτος, αλλά για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση. Τα δύο κόμματα πλέον στοχεύουν στο ίδιο κοινό ψηφοφόρων σε μια μεταξύ τους διαμάχη που δείχνει να μην έχει όρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα –πέραν της απόφασης να είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο– προγραμματίζει μια τριήμερη περιοδεία από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου. Προγραμματίζει όμως και μια ομιλία κεντρική. Την καταληκτική του. Αυτή που πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου έκανε στην Πάτρα (όπου επίσης υπέστη συντριπτική ήττα).
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικούν τον ρόλο του καλύτερου… δεύτερου. Και ενώ κοινός στόχος τους είναι να μη λάβει αυτοδυναμία, έστω να μη λάβει ισχυρή αυτοδυναμία (αδιαφορώντας φυσικά για την ανάγκη σταθερότητας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων έχοντας χάσει την πιο σημαντική μάχη, αυτήν του κέντρου.
Και για τους δύο προέδρους θα μπορούσε να πει κανείς είναι θέμα πρεστίζ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του παίζει με την καταγωγή του και μια ισχυρή δυναμική που ανέπτυξε στο νησί, όπου κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ήταν πάντα… πράσινο. Έδινε το στίγμα για το ΠΑΣΟΚ. Αποτελούσε τη σημαία του και ως εκ τούτου διαθέτει ισχυρές βάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Τουλάχιστον σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και το κόμμα του στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων στις δύο από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες. Και ότι σε μια ακόμη η διαφορά δύναται να χαρακτηριστεί αναστρέψιμη. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το Ρέθυμνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άλλαξε εκλογική έδρα και επέλεξε το Ρέθυμνο για 250… ψήφους. Τόση είναι η διαφορά των δύο κομμάτων σε αυτήν την περιφέρεια. Αναδεικνύει όμως τη μεγάλη αγωνία, το άγχος του αλλά και τον πανικό που επικρατεί και στο επιτελείο του.