Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η σιγουριά του Στέφανου Κασσελάκη για συσπείρωση και δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων για τις ευρωεκλογές ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών.

Όπως παρατηρούσαν έμπειρα κομματικά στελέχη, η διαδικασία ανακήρυξης των 35 υποψήφιων ευρωβουλευτών -τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας- παρότι υποστηρίχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο, δεν συνοδευόταν από υψηλή συμμετοχή, γεγονός που διαψεύδει τον ίδιον και τις καινοτόμες και αδιαμεσολάβητες ιδέες.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ειδικότερα, στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν πάνω από 63.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός δεν έφτασε στα επίπεδα των προεδρικών εκλογών, ούτε καν στη συμμετοχή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι ψήφοι που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία, ενόψει των ευρωεκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ανακοινωθούν, παρά μόνο τα 35 πρώτα ονόματα. Άλλες πέντε θέσεις είναι ανοιχτές, για τις οποίες θα αποφασίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ οι δύο τελευταίες ανήκουν στους νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην Αθήνα, που θα έχει και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωψηφοδέλτιο, φαίνεται να κλειδώνει η πρωτιά του Νίκου Φαραντούρη. Πολύ ψηλά βρίσκονται ο Νίκος Παππάς (διεθνής μπασκετμπολίστας) και η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Ψηλά στη λίστα της Αττικής είναι επίσης οι Γιώργος Τσίπρας, Ευάγγελος Αντώναρος, Δημήτρης Παπανώτας και Μάριος Αθανασίου.

Στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και η Δώρα Τσαμπάζη ήταν μπροστά από τους άλλους υποψήφιους από νωρίς. Στη Δυτική Ελλάδα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φαίνεται να εξασφαλίζει μια θέση, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από νωρίς επικράτησε η Ολυμπία Τελιγιωρίδου. Στην Κρήτη φαίνεται να βγαίνει και ο ξάδερφος του νέου προέδρου, Βασίλης Κασσελάκης, ο οποίος βγήκε πρώτος σε σταυρούς, σύμφωνα με πληροφορίες. Στη Στερεά Ελλάδα πήγαιναν ψήφο-ψήφο η γιατρός Ελευθερία Γκλέτσου και ο επιχειρηματίας, γνωστός από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι «Survivor», Νάσος Παπαργυρόπουλος.