Μπορεί στην Κουμουνδούρου να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση περίπου 60.000 μελών και φίλων του κόμματος κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών και να μιλούν για «πρωτόγνωρη» διαδικασία προκειμένου να δικαιολογήσουν την εξέλιξη, εν τούτοις η ουσία είναι πως οι Συριζαίοι γύρισαν την πλάτη στον Στέφανο Κασσελάκη που πήρε πάνω του το θέμα. Απέφυγαν ουσιαστικά να γίνουν κομπάρσοι σε ένα ακόμη σόου του.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, προσήλθαν πάνω από 60 χιλιάδες για να ψηφίσουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Και ναι ίσως το ενδιαφέρον να ήταν χαμηλό αφού δεν πρόκειται για εκλογή προέδρου, όμως ο πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που άνοιξε το θέμα και επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα μια διαδικασίας που θα αναδείκνυε τη συσπείρωση και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει η Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γραφτεί πάνω από 170.000 μέλη. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας το 2022 είχαν ψηφίσει 152.000 ψηφοφόροι, παρότι υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος και επομένως καμία περίπτωση να χάσει. Κάποιοι έψαχναν τότε να δουν τι απέγιναν οι υπόλοιποι αποδίδοντας τις.. απουσίες στην έλλειψη ενδιαφέροντος ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης που είχε στηθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά την αποχώρηση Τσίπρα και τις απανωτές εκλογικές συντριβές, στις κάλπες προσήλθαν 147.000 μέλη στον πρώτο γύρο και πάνω από 134.000 στον δεύτερο. Εξ αυτών περίπου 75.000 ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη και εξελέγη πρόεδρος.

Θα μπορούσε κανείς να δεχθεί ότι το ενδιαφέρον δεν ήταν και τόσο άμεσο. Δεν ήταν το ζητούμενο ο αρχηγός, αλλά ποιοι θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Όμως το να πηγαίνουν λιγότεροι από τους μισούς στην κάλπη την ώρα που ο αρχηγός του το εμφάνισε ως μείζονος σημασίας ζήτημα, έχει το ενδιαφέρον του. Πολύ περισσότερο όταν μπορούσαν να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, ενώ στην εκλογική διαδικασία μπορούσαν να λάβουν μέρος και παιδιά από 15 ετών και άνω.

Το σόου που στήθηκε γύρισε μπούμερανγκ στον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν συμβάλλει η εξέλιξη στα περί συσπείρωσης που επιδιώκει ούτε δίνει και δείγμα δυναμικής που, όπως υποστηρίζει, αναπτύσσεται. Δεν προκαλεί δηλαδή το ρεύμα που λέει πως υπάρχει υπέρ του και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εμφανίζει τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να γυρνούν την πλάτη στον πρόεδρό τους, αφού δεν έκαναν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν ούτε με την επισήμανση πως αποφασίζουν οι ίδιοι για το μελλον του κόμματος.

Υγ.: Κάποιοι πονηρά σκεπτόμενοι πάντως και εντός ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει άλλες σκέψεις που οδήγησαν στο να ακολουθηθεί η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων μέσω ψηφοφορίας. Όπως αναφέρουν σε μια ήττα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θα μπορεί να υποστηρίξει ότι οι υποψήφιοι δεν… τράβηξαν και γι’ αυτό δεν θα φταίει ο ίδιος, αλλά όσοι τους… επέλεξαν.