Οι τουρκικές δημοσκοπήσεις αποτελούν πλέον την καινούρια σανίδα… σωτηρίας για τον ΣΥΡΙΖΑπου αναζητά κάθε φορά κάτι για να πιαστεί και να υποστηρίξει πως οι εν Ελλάδι έρευνες κοινής γνώμης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παραγνωρίζοντας τα δεδομένα της Τουρκίας και όλα τα στοιχεία που συνέδραμαν στο να πέσουν έξω οι εκτιμήσεις των εταιρειών σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίχθηκε από τους Τούρκους της Ανατολίας χάνοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγεί από το πρωί της Δευτέρας και παραπέμπουν στις δημοσκοπήσεις που έπεσαν… έξω.

Οπως παραγνωρίζουν και τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα ποσοστό της τάξεως του 30% της επικράτειας της Τουρκίας ήταν εκτός δημοσκοπήσεων εξ αιτίας της αδυναμίας να υπάρξει... επικοινωνία.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υποστηρίξουν το αφήγημα ταυτίζουν ουσιαστικά Ελλάδα και Τουρκία με στόχο  να συσπειρώσουν ψηφοφόρους ενόψει της εκλογικής μάχης της ερχόμενης Κυριακής. Κάτι σαν αυτό που υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας στους ελάχιστους οπαδούς που μαζεύονται στις συγκεντρώσεις τους λέγοντας, συνεχώς τις τρεις τελευταίες ημέρες, ότι αποτελούν την πραγματική… παράσταση νίκης.

Η ανάγκη… εμψύχωσης των οπαδών οδηγεί τα στελέχη να αναζητούν σανίδες σωτηρίας σε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να στηθεί ένα ωραίο… αφήγημα. Έτσι και τώρα με τις δημοσκοπήσεις της Τουρκίας.

Άλλωστε πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Μέχρι και τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο αμφισβήτησαν, που, αν μη τι άλλο, έπεσαν μέσα αναφορικά με το ποιος θα κόψει (και έκοψε) το νήμα στις πρόσφατες εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και οι δημοσκόποι αναφέρουν, είναι άγνωστη τόσο η μεθοδολογία και το δείγμα όσο και η γεωγραφική κατανομή που χρησιμοποιήθηκε στην γείτονα για τις δημοσκοπήσεις. Και ως εκ τούτου δύσκολα μπορεί κανείς, με τις γνωστές ιδιομορφίες της Τουρκίας, να αποφανθεί αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη.

Αν μη τι άλλο υπήρξαν εταιρείες που την τελευταία εβδομάδα κατέγραψαν μια αλλαγή σκηνικού κάνοντας λόγο για πρωτιά, αλλά όχι εκλογή από την πρώτη Κυριακή, του Ταγίπ Ερντογάν.

Και κάτι ακόμη. Στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν εδώ και 4 χρόνια (με… διαρκείς φωτογραφίες της στιγμής, όπως αποκαλούνται οι έρευνες κοινής γνώμης) την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.