Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 21η Μαΐου και τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, να αδυνατούν να αντιδράσουν και να μειώσουν τη διαφορά με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ακραίος λαϊκισμός και οι αήθεις επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, μετατρέπονται σε βασική προεκλογική τακτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας χάνει και πλέον παίζει τα ρέστα του. Από την προηγούμενη Παρασκευή και κυρίως από τη Δευτέρα, στις ομιλίες στην Ηγουμενίτσα και στα Ιωάννινα, δείχνει ότι δεν θα διστάσει να κυλήσει τη χώρα στο βούρκο. Άλλωστε το δημοσιοποίησε και μέσα από το προεκλογικό σποτ του… βάλτου, της αντιγραφής δηλαδή του Τραμπισμού.

Έχοντας ανοίξει την… χρονοκάψουλα, βάζει στο τραπέζι συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών ακόμη και αιώνων, ρίχνει το τελευταίο φύλλο συκής, με αήθεις προσωπικές επιθέσεις, με άθλιες αναφορές για τους πολιτικούς αντιπάλους και με ομιλίες που έχουν ως βασικό συστατικό έναν δήθεν αγώνα κατά του «μπαμπούλα» της δεξιάς.

Οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα διανθίζονται με δηλώσεις για «βιασμό» της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου (το οποίο είχε επικαλστεί και για τον Δημήτρη Κουφοντίνα) από την κυβέρνηση, με χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα ότι είναι «τριτοκοσμική χώρα» και με μια λογική τυμβωρυχία πάνω σε θέματα Υγείας και τους νεκρούς της πανδημίας. Λαϊκισμός άκρατος με υποσχέσεις σε μαθητές που δίνουν εξετάσεις και βομβαρδισμός με fake news.

Fake News που παράγονται με ταχύτητα απίστευτη και τα οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση για όλα τα θέματα.

Στα Ιωάννινα όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη, αναφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή και αφού δήλωσε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της οικογενειοκρατίας τόνισε: «δύο γόνοι δύο άχρηστοι γόνοι συναντήθηκαν και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα και χάθηκαν 57 ψυχές».

Εκεί που το τερμάτισε όμως ήταν στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει τα στοιχεία των παρακολουθήσεων ώστε να εκβιάζει πολιτικούς και επιχειρηματίες για την επόμενη 20ετία.

Αήθης όμως και ο τρόπος που απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους της ΝΔ λέγοντας ότι αν ψηφίσουν την ΝΔ θα «ξεπλύνουν» δήθεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επιχειρεί να διαχωρίσει τη ΝΔ από τον πρόεδρο της, εν τούτοι αναδεικνύει τη λογική του, τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που θα κινηθεί μέχρι την Κυριακή, αλλά και μετά από αυτή στο δρόμο για τις δεύτερες κάλπες.

Το ύφος και το ήθος που αναδεικνύεται επιβεβαιώνει τον πανικό για μια ήττα που πλέον δείχνει να είναι ίσως και μεγαλύτερη από αυτή που πολλοί θα ανέμεναν.