Χάθηκε η μπάλα στα κόμματα που διεκδικούν την είσοδο ή, στην περίπτωση της Ελληνικής Λύσης, την παραμονή (με την επανεκλογή) στη Βουλή από τις αλλαγές στις λίστες των ψηφοδελτίων. Κυριάκος Βελόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Νατσιός έβαλαν σε ενδεχόμενες εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα της αρεσκείας τους αφήνοντας εκτός πρώτους σε σταυρούς, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, υποψήφιους.

Οι τρεις αρχηγοί τοποθέτησαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια εκλογικών περιφερειών που εκτιμούν πως θα πάρουν βουλευτικές έδρες, αν πιάσουν φυσικά το 3% για να μπουν ως κόμματα στη Βουλή, συγκεκριμένα πρόσωπα προχωρώντας σε… άτυπες εκκαθαρίσεις.

Και ναι μεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις λίστες όπως το επιθυμούν, ακόμη και να προσθέσουν πρόσωπα που δεν μετείχαν στις πρώτες εκλογές (άλλωστε είναι μια νέα εκλογική διαδικασία με τη διαφορά πως δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης), εν τούτοις ο τρόπος που το έπραξαν και τα πρόσωπα που επέλεξαν δείχνουν τη λογική που επικρατεί στα κόμματά τους.

Ο κατά Αντώνη Μυλωνάκη (που έφυγε… νωρίς από την Ελληνική Λύση) «αυτοκράτορας» Κυριάκος Βελόπουλος, μπροστά στο άγχος της… ΝΙΚΗΣ (του κόμματος και όχι της νίκης της δικής του), έβγαλε τη Νίκη Αγιοστρατίδου από την πρώτη θέση στη λίστα του Νότιου Τομέα Αθήνας και τοποθέτησε τον επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα, οι σχέσεις του οποίου με την Εκκλησία είναι γνωστές, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο δεύτερος σε «σταυρούς» Χρήστος Αμανατίδης αντικαταστάθηκε από τον Χαράλαμπο Παναγιωτίδη.

Και οι δύο που αντικαταστάθηκαν δήλωσαν ότι το έκαναν επειδή το… ήθελαν.

Η… ομαιχμία του Νατσιού

Στη ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, το κόμμα που εμφανίσθηκε να κάνει κούρσα και να φτάνει σχεδόν το όριο εισόδου στη Βουλή, τέθηκαν εκτός λίστας οι πρώτοι σε σταυρούς σε 8 περιφέρειες και να τους αντικαθιστούν με άλλα… στελέχη.

Το παράδειγμα της Λάρισας χαρακτηριστικό με τη Βασιλική Ζιάκα, που ήρθε πρώτη, να αντικαθίσταται με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Ρούντα, που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς αλλά στην… Κόρινθο, μια εκλογική περιφέρεια που δύσκολα θα μπει υποψήφιος της ΝΙΚΗΣ στη Βουλή, εν αντιθέσει με τη Λάρισα όπου οι πιθανότητες να αποκτήσεις έδρα το κόμμα, αν εισέλθει στη Βουλή, είναι πολύ υψηλές.

Η απάντηση βέβαια του Νατσιού και των υπολοίπων παραπέμπει σε απόφαση της... ομαιχμίας. Της συμμαχίας δηλαδή που έχει φτιάξει τη ΝΙΚΗ και που λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις.


Η προπονήτρια, η ομάδα και ο… γυμναστής

Στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου οι αλλαγές που έκανε η αρχηγός-προπονήτρια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τέσσερις υποψήφιες να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Έχοντας τους περισσότερους σταυρούς είδαν τα ονόματά τους να φεύγουν από τις πρώτες θέσεις και να τις καταλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ο σύντροφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο γυμναστής της και ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι είχαν ενημερωθεί από τα τέλη Μαΐου για τις αλλαγές στα ψηφοδέλτια. «Ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας, μπορεί κάποιους να τους αφήσει στον πάγκο, αλίμονο αν αυτοί επαναστατούσαν» δήλωσε σχετικά η πρόεδρος του κόμματος προειδοποιώντας πως «σε ό,τι αφορά όμως την Πλεύση Ελευθερίας και τους ανθρώπους που συκοφαντούνται και σπιλώνονται με ψέματα, ύβρεις, συκοφαντίες, χυδαιότητες και υπονοούμενα, θα φροντίσω να υπάρξουν νομικές ενέργειες και νομικές συνέπειες, όπως και για τις απειλές και τους εκβιασμούς».

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στα παραπάνω κόμματα δίνουν εικόνα για τη λογική που επικρατεί σε αυτά. Προς το παρόν καταγράφονται αντιδράσεις στα social media ενώ αναμένονται και οι δημοσκοπήσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συνέπειες ως προς τα ποσοστά τους στην τελική ευθεία για τις κάλπες.