Οι διάτρητες τακτικές της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) και η στοχοποίηση της Ελλάδας για τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου έχουν αναλυθεί πολλαπλώς από τότε που η χώρα μας κατετάγη στην 107η θέση στη συγκεκριμένη αξιολόγηση. Φέτος, οι RSF εβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους, αλλά και πάλι η αξιολόγηση τους είναι εκτός πραγματικότητας.
Μπορεί στη φετινή κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα να έχει ανέβει 19 θέσεις και να βρίσκεται στην 88η θέση, αλλά μια ματιά σε κάποιες από τις χώρες που βρίσκονται πάνω από αυτήν δείχνει για άλλη μια φορά ότι είτε η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι απολύτως ελατωμματική είτε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.
Η κατάταξη δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι έκλεισε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας με την κατηγορία ότι κάνει προπαγάνδα. Η Αργεντινή ωστόσο βρίσκεται στην 66η θέση, 22 θέσεις πάνω από την Ελλάδα όπου κανείς ποτέ δεν έχει σκεφτεί να κάνει μια τέτοια εξωφρενική κίνηση.
Επιπλέον, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο οι οποίες κυβερνώνται από στυγνές στρατιωτικές δικτατορίες, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την ελευθερία του Τύπου.
Το επιχείρημα των RSF είναι ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Μάλτα ο Τύπος «υφίσταται δοκιμασία από τις πλειοψηφίες στην εξουσία». Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για μια χώρα στην οποία ο αντιπολιτευόμενος Τύπος είναι εξαιρετικά σκληρός για την κυβέρνηση...