Σφοδρά δυσαρεστημένη φαίνεται να είναι η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Βελντ, αναφορικά με την συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, στην οποία μετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ευρωπαϊκό πακέτο επενδύσεων προς την Αίγυπτο, ύψους 7,4 δισ., για το διάστημα 2024 - 2027. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής, σχολίασε σκωπτικά ένα τουίτ του Politico, το οποίο έλεγε «Πλαισιωμένη από μια ομάδα ηγετών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να υποσχεθεί πάνω από € 7 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια για την Αίγυπτο σε μια συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από τη βορειοαφρικανική χώρα», λέγοντας ότι η «οικονομική βοήθεια» είναι «δωροδοκίες σε δικτάτορες», καθώς και ότι ο «περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης», είναι η «κράτηση ανθρώπων μακριά από την Ευρώπη, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συνεπώς, η κυρία Σόφι, επιτίθεται στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, αποκαλώντας τον δικτάτορα, διότι προφανώς προτιμούσε την Αίγυπτο να την κυβερνά η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ροές λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι προφανές, από τη σπουδή της να κριτικάρει τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, κάνοντας λόγο για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», τα οποία, σαφώς, ουδεμία σχέση έχουν με την λαθρομετανάστευση. Πάντως, όταν αντίστοιχα κονδύλια, του ίδιου ύψους, δίνονταν σε άλλες χώρες, των οποίων οι ηγέτες τους έχουν πολύ στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά-πυκνά χαιρετά με την «ράμπια» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας -την χειρονομία δηλαδή, που μοιάζει με εκείνη που κάνει κανείς, όταν δείχνει σε σερβιτόρο ότι θέλει τέσσερις μπίρες-, η κυρία Σόφι, δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσως επειδή παρά τα ιλιγγιώδη ποσά, η Τουρκία δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια να ανακόψει τις ροές της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη και κυρίως, προς την Ελλάδα. Εκεί, τα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια ευρώ -κατά την κυρία Σόφι και όμοιούς της ευρωβουλευτές-, είναι καλώς δοσμένα. Και ο καθείς, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η δήλωση της Σόφι Ιντ Βελντ

«"Οικονομική βοήθεια" = δωροδοκίες σε δικτάτορες. "Περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης" = κράτηση ανθρώπων μακριά από την Ευρώπη, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. (παρόλα αυτά να περιμένετε μέσα στους επόμενους μήνες να ακούσετε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο να κάνει πολλές κούφιες δηλώσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες)».

Δείτε την ανάρτηση της Σόφι ιντ Βελντ στο Twitter / X