Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας ύψους 7,4 δισ. ευρώ που υπεγράφη την Κυριακή μεταξύ ΕΕ - Αιγύπτου για το μεταναστευτικό.
Σε αυτή τη συμφωνία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την οικονομία της Αιγύπτου σε πολλούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, στην ενέργεια. Στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται κομβική η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με την μεταφορά πράσινης ενέργειας στη χώρα μας και την δυνατότητα εξαγωγής της στην υπόλοιπη Ευρώπη, με το project αυτό να έχει ενταχθεί ήδη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κομισιόν.
Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου και η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης επιβεβαιώθηκαν από τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, την κοινή διακήρυξη του οποίου υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σϊσι αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση ΑΣΣ. Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού οι κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
«Πρόκειται πραγματικά για μια ημέρα-ορόσημο που αναγνωρίζει τη βαθιά στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα έλεγα και της Ευρώπης στο σύνολό της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο Κοινής Δήλωσης καθορίζει τα διάφορα δομικά στοιχεία για την υλοποίηση της πρόθεσής να καταστήσουμε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση όσο πιο βαθιά χρειάζεται. Είτε πρόκειται για οικονομικά θέματα είτε για ενεργειακά, όπου αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να σας βοηθήσουμε όχι μόνο να σταθεροποιήσετε την οικονομία, αλλά και να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να παρέχετε θέσεις εργασίας για τους νέους Αιγύπτιους προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις. Είτε αυτό αφορά την ενέργεια, όπου έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο, βοηθώντας σας να αναπτύξετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και διασφαλίζοντας ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές θα φτάσουν στην Ευρώπη και, υπό αυτή την έννοια, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια. Είτε αυτό σημαίνει να σκεφτούμε νέα και πιο φιλόδοξα έργα, όπως η δυνατότητα, ίσως στο μέλλον, αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που διαθέτετε ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ή της εξάντλησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είτε πρόκειται για συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου, πρώτα απ' όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει η Αίγυπτος όσον αφορά στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων από πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.
Πιστεύω ότι ο πρόεδρος El-Sisi ορθώς επισήμανε πως αν η Αίγυπτος είναι ευημερούσα και σταθερή, αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη και το Σουδάν, οι λαοί των οποίων ίσως ωθούνται να ξεφύγουν από διώξεις, πόλεμο αλλά και από την οικονομική απόγνωση. Και φυσικά, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης για τους νέους Αιγύπτιους που αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με την Αίγυπτο, όσον αφορά στη διμερή μας εταιρική σχέση. Υποδεχόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες Αιγύπτιους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί ως αποτέλεσμα αυτής της νέας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Το κείμενο της Διακήρυξης
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, ως κοινών στόχων των δύο χωρών που είναι κομβικής σημασίας εταίροι. Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αποφάσισαν να προβούν στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και δομημένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al Sisi, συμφώνησαν στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024, να συγκροτήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς τηςοικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.
Του συντονισμού των εργασιών του Συμβουλίου και της οριστικοποίησης της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεών του θα επιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο ΑΣΣ Υπουργοί θα συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προς εκπόνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο, Σχεδίων Δράσεως στους τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν, μέσα από απτά βήματα, οι μέγιστες συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.Η παρούσα Κοινή Διακήρυξη υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά, καθένα εξίσου αυθεντικό. Σε περίπτωση οιασδήποτε απόκλισης στην ερμηνεία των κειμένων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση.