Με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι -μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο- να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν κοινή δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ. 

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε.-Αιγύπτου σε μία συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector, καθώς και για το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στην όαση Σίβα, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμόν Ρα, το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών και δηλώσεις στα ΜΜΕ.