Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί φαινόμενα κερδοσκοπίας και έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση τους. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παράνομες πράξεις σε πανεπιστήμια δεν θα γίνουν ανεκτές τονίζοντας ότι οι πρυτανικές αρχές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαγράφοντας τους φοιτητές που παρανομούν στα ΑΕΙ.  

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού 

«Καθώς ολοκληρώθηκε ένας έντονος μήνας σημαντικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων η προσοχή μας στρέφεται σε θέματα καθημερινότητας. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για το πρόβλημα της ακρίβειας. Πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις δείχνουν πρώτα αποτελέσματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούμε την προσπάθεια. Οι παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει μειώσεις τιμών σε προιόντα, ειδικά στο βρεφικό γάλα ξεπερνούν το 15%. Δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας σε ένα ζήτημα που απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Τα πρόστιμα είναι σημαντικά και θα εξακολουθούμε να κάνουμε ελέγχους ώστε όλες οι εταιρείες όσο μεγάλες και αν είναι να εφαρμόζουν τον νόμο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ασφάλειας και στην εικόνα που υπάρχει στα πανεπιστήμια. «Όπως είδατε υπήρχαν επιχειρήσεις και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών τμημάτων στους φοιτητές ώστε να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην γίνουν χώρος στείρων συγκρούσεων. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ' επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την πρόσφατη συνάντηση του με τους αγρότες και επισήμανε ότι πρέπει η πολιτεία να στρέψει στρατηγικά το βλέμμα στη Θεσσαλία και να βρει τρόπους για την προστασία της από πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των υδάτινων πόρων που φθίνουν. «Στεκόμαστε κοντά στους αγρότες μας, ικανοποιούμε τα αιτήματα που θεωρούμε δίκαια. Συζητούμε τον μόνιμο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ ώστε να γίνεται με πιο δίκαια κριτήρια και να ωφελούνται πρωτίστως οι κατ' επάγγελμα αγρότες» είπε. 

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της χώρας σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας ότι η "πράσινη μετάβαση" πρέπει να γίνει αλλά από την άλλη εκφράζοντας ξεκάθαρες επιφυλάξεις για το πώς είχε δρομολογηθεί μέχρι σήμερα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και καθιστούν τον ευρωπαικό πρωτογενή τομέα μη ανταγωνιστικό». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που γίνονται στο ΕΣΥ με την αξοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. «Βρίσκομαι συχνά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που απολαμβάνουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να πούμε ότι χτίζουμε το νέο ΕΣΥ και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια» τόνισε. 

«Στέκομαι και πάλι στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς θα έχουμε σε λίγους μήνες ευρωεκλογές και είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και του στείρου ευρωσκεπτικισμού τη θετική πλευρά της Ευρώπης και το πόσο ευνοημένη είναι η χώρα μας από τους ευρωπαϊκούς πόρους καθώς λαμβάνουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό» πρόσθεσε. 

Η τοποθέτηση της ΠτΔ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Υγείας λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων, εκτιμώντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. 

Επιπλέον, είπε πως «το μεγάλο στοίχημα της Δημοκρατίας είναι η καθολική απόλαυση δικαιωμάτων» και αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές λέγοντας ότι στο πρόσφατο ταξίδι της στη Σλοβακία συζήτησε για την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη. 

Έκλεισε την τοποθέτηση της λέγοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό και ευχήθηκε να επικρατήσουν οι δυνάμεις που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο.