«Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία, τη βούληση και την ευρωπαϊκή στήριξη στο μεταναστευτικό. Σε τέσσερις ημέρες από όταν προέκυψε το πρόβλημα στη Γαύδο η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός είπε ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο είναι στο 70% και στον Έβρο φτάνει το 90%,. «Η Γαύδος δεν είναι μόνη της. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε την Κρήτη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο νησί με οργανωμένο σχέδιο. 

«Ειδαμε ροές όχι παρεπόμενες προς Ιταλία αλλά στοχευμένες προς τη Γαύδο», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στη συνέχεια για τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο. 

«Δεν έχει φύγει ούτε μια βάρκα από την αιγυπτικαή ακτή κι έχει 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και 110 εκατομμύρια κατοίκους. Τα 7,5 δισεκατομμύρια της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λίγα σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία που έλαβε 1,5 δισ. και δέχτηκε 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, 3,5 εξ αυτών Σύροι τους οποίους δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες. Η Αίγυπτος έχει διπλάσιο πρόβλημα», είπε ο κ. Καιρίδης.