Ποιος θα περίμενε ότι ο Ερντογάν θα ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το «Δόγμα Μονρόε» και θα το εφάρμοζε σε μία... α λα τούρκα εκδοχή στην περιοχή μας!
Το δόγμα αυτό το είχε διατυπώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε το 1823 και έλεγε ότι αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθήσουν να αποικίσουν περιοχές της Βόρειας ή της Νότιας Αμερικής θα εθεωρείτο επιθετική ενέργεια που θα προκαλούσε την αντίδραση των ΗΠΑ.
Βέβαια, ο πρώτος που μας ξαναθύμισε τον Μονρόε ήταν ο Τραμπ μιλώντας στον ΟΗΕ το 2018. Μόνο που τότε ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στην απλή ιστορική αναφορά... Σήμερα, χωρίς να τον αναφέρει, κάνει πράξη το ξεχασμένο δόγμα του. Πώς; Με τις αναθεωρητικές αναφορές του για Γροιλανδία, Καναδά, Μεξικό και Παναμά!
Έτσι όπως το «Δόγμα Μονρόε» προστάτευσε την Αμερική τον 19ο αιώνα από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, επιτρέποντάς της να αναπτυχθεί ως υπερδύναμη, η α λα τούρκα εκδοχή του δόγματος αυτού από τον Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει τη γείτονα σε μια δύναμη χωρίς περιφερειακούς αντιπάλους, με τη διαφορά ότι αυτό γίνεται στην πιο ασταθή περιοχή του πλανήτη!
Και μάλιστα, όπως ο Μονρόε σταμάτησε την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο, έτσι και ο Ερντογάν επιχειρεί να μπλοκάρει τη δυτική διείσδυση στην περιοχή μας. Στόχος του η Τουρκία να ισχυροποιηθεί ακόμα και εις βάρος των συμμάχων της!
Οι μόνοι που μπορούν να αμφισβητήσουν τον σχεδιασμό αυτό είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ! Γι’ αυτό και οι σχέσεις τους με την Άγκυρα κινούνται επί ξυρού ακμής.
Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας και της αστάθειας αυτό που υπερισχύει δεν είναι το διεθνές δίκαιο αλλά το δίκαιο του ισχυρού!
Η δύναμη της ισχύος είναι αυτή που ώθησε τον Τραμπ να πει όσα είπε για Γροιλανδία, Καναδά, Μεξικό και Παναμά… Και, βέβαια, η έλλειψη ισχύος είναι αυτή που έκανε τον Δανό υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει στην πρόκληση Τραμπ για τη Γροιλανδία ότι «είναι έτοιμος να το συζητήσει» το θέμα!
Δυστυχώς, η κοινή αντίληψη Τραμπ και Ερντογάν για το διεθνές δίκαιο ενέχει τον κίνδυνο, για την πατρίδα μας, στον διαφαινόμενο επανασχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής, οι όποιες τουρκικές αποκλίσεις –από τις απαιτήσεις της ανατολικά– να συμψηφιστούν με άλλες στα δυτικά!
Η εφαρμογή του «Δόγματος Μονρόε» από τον Τραμπ και τον Ερντογάν δημιουργεί αβεβαιότητα... Και σε έναν κόσμο όπου η αστάθεια είναι η μόνη σταθερά, αυτός που χάνει είναι πάντα ο πιο αδύναμος ή αυτός που δεν έχει φροντίσει να ισχυροποιηθεί!