Από χθες, Τρίτη 7 Ιανουαρίου, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025», στο Αιγαίο, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί που όλοι πιστεύαμε ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στραμμένο στη Συρία, οι Τούρκοι στρατοκράτες αποφάσισαν να ταράξουν τα «ήρεμα νερά» και να ξεκινήσουν, νωρίτερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τη μεγάλη ναυτική τους άσκηση, που φέρει το όνομα του νεο-οθωμανικού αναθεωρητικού τους δόγματος.
Στην άσκηση αυτή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου, θα λάβουν μέρος σχεδόν 20.000 ένστολοι, 87 πολεμικά πλοία, 7 υποβρύχια, 7 μη επανδρωμένα σκάφη, 31 μαχητικά αεροπλάνα, 17 ελικόπτερα και 28 drones!
Η ανησυχία της Αθήνας είναι, αν οι Τούρκοι θελήσουν, με την αρμάδα τους αυτή, να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να μας προκαλέσουν, για παράδειγμα, με έναν εικονικό αποκλεισμό κάποιου νησιού μας...
Ήδη, με την επιλογή τους αύριο, 9 Ιανουαρίου, να ορίσουν ως σημείο για την «Ημέρα των Διακεκριμένων Προσκεκλημένων» τη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα τόσο στη χώρα μας όσο και στους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους που θα παρακολουθήσουν από εκεί την άσκηση. Και, επιπλέον, τα τουρκικά πολεμικά θα πραγματοποιήσουν προσομοίωση αεροναυτικού ηλεκτρονικού πολέμου, κοντά στο Καστελόριζο!
Όμως, θα ήταν λάθος να μείνουμε μόνο στην προκλητική –και επί της ουσίας και κατ’ όνομα– αυτή τουρκική άσκηση που, να σημειωθεί, γίνεται λίγο πριν τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί γι’ αυτόν τον μήνα (δεν έχει κλειστεί ακόμη η ημερομηνία) και έχει συμφωνηθεί να γίνει στην Άγκυρα, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών...
Η άσκηση θα γίνει, το ξέραμε, και η όποια τουρκική πρόκληση, αν υπάρξει, είναι σίγουρο, ότι θα αντιμετωπιστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας όπως πρέπει... Το σημαντικό είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ του τουρκικού ναυτικού!
Δυστυχώς, φαίνεται ότι εμείς –σε αντίθεση με τους γείτονές μας– έχουμε ξεχάσει τον Θουκυδίδη... Ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός στο έργο του «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» αναλύει πώς μια χώρα, μέσω του ελέγχου των θαλασσίων οδών, μπορεί όχι μόνο να κυριαρχήσει αλλά και να καθορίσει το αποτέλεσμα των συγκρούσεων! Είναι γνωστή η επίκληση του Θουκυδίδη από τον Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας»...
Σήμερα, η Τουρκία, σε αντίθεση με μας, προχωρά τη σε βάθος ανανέωση του στόλου της ναυπηγώντας ταυτόχρονα 22 πολεμικά πλοία!
Η φράση του Περικλή «Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος», που αναφέρεται από τον Θουκυδίδη και αποδίδει την έννοια της «θαλάσσιας ισχύος», δεν πρέπει να αποτελεί μόνο το έμβλημα του Ναυτικού μας, πρέπει να γίνει και πράξη!