Η επίθεση των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ στον Παναγιώτη Λάμψια επειδή είπε πράγματα προφανή και γνωστά σε όλους όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την πολιτική (ότι ο σύντροφος μπρόεδρος είναι μίμος του Αντρέα του Παπαντρέου και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν τρομοκράτες), μία μέρα αφού ανέμισαν την έκθεση των Συριζαίων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, δεν νομίζω ότι εκπλήσσει κανένα. Προφανώς η σχέση των θαυμαστών δικτατόρων με την ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί παρά να είναι εχθρική και η επιλεκτική υπεράσπισή της απλώς ένα εργαλείο κομματικής προπαγάνδας. Αντιθέτως, αυτό που εκπλήσσει είναι η ανοχή που δείχνουν οι δημοσιογράφοι σε κόμματα που όχι απλώς ευαγγελίζονται κοινωνίες στις οποίες η μόνη ενημέρωση θα είναι η κομματική, όχι απλώς έχουν αποπειραθεί να κλείσουν κανάλια για να ελέγξουν την ενημέρωση, αλλά απροκάλυπτα και δημοσίως προχωρούν σε προγραφές όσων δημοσιογράφων τούς είναι δυσάρεστοι. Κατανοητός ο δημοσιοσχετίστικος ισαποστακισμός, αλλά όταν δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη προστασίας ενός κλάδου μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός.

ελευθερία του Τύπου (η)

1. το δικαίωμα των δημοσιογράφων να κάνουν ανενόχλητοι την έρευνά τους και να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους «είναι δυνατόν οι απολογητές των δικτατόρων του ανατολικού μπλοκ να επιθυμούν στ’ αλήθεια ελευθερία του Τύπου;» 2. αυτή που δεν είναι αποδεκτή, η ανεπιθύμητη «η κριτική, η σάτιρα και η δημόσια συζήτηση για τα ελαττώματα του Κόμματος και του ηγέτη Του είναι ελευθερίες του Τύπου και θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά»

Νέοι παραλογισμοί

Η άνευ όρων ικανοποίηση της επιθυμίας των συντρόφων να μην επισημαίνεται το πόσο μίμος του Αντρέα είναι ο Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμα πιο παραλογές απαιτήσεις, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν στην απαίτηση να αποκαλούμε τον σύντροφο μπρόεδρο ιδιαιτέρως ευφυή, σύγχρονο, καλλιεργημένο ή ακόμα και ειλικρινή.

Εσύ, ξέρεις να ανάβεις το τζάκι σου;

Ομολογώ ότι, όταν άκουσα τον σύντροφο μπρόεδρο να καμαρώνει σε προεκλογική ομιλία ότι ξέρει να ανάβει τζάκι, απόρησα. Μετά κατάλαβα πως η θητεία του στη θέση του πρωθυπουργού έχει αποκαλύψει την ανεπάρκειά του σε ικανότητες σχετικές με την ηγεσία της χώρας κι έτσι η διαφήμιση άσχετων (και δύσκολο να διαψευστούν) ικανοτήτων είναι μονόδρομος. Συνεπώς, μην εκπλαγείτε αν σε επόμενη ομιλία τον ακούσετε να καμαρώνει ότι ξέρει να τηγανίζει αυγά ή ότι μπορεί να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές.

Ο ακριβέστερος όρος

Για να μη μολοτοφιαστεί (πιο ταιριαστό νομίζω από το «δυναμιτιστεί») το κλίμα από τους κακομαθημένους συντρόφους, προτείνω έναν συμβιβασμό: να αποσυρθεί ο όρος «μίμος του Αντρέα» για τον μπρόεδρο και στη θέση του να χρησιμοποιείται ο (νομίζω και πιο ακριβής) όρος «καρικατούρα του Αντρέα».