Η Πόπη Τσαπανίδου βγήκε στον αέρα του ΣΚΑΪ ζητώντας από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Λάμψια μια δήλωση… μετάνοιας για το σχόλιό του περί σχέσεων κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Νοέμβρη.
Δείχνοντας από την αρχή την πρόθεσή της για κόντρα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κηρύξει… εμπάργκο, τόνισε πως όσα ειπώθηκαν προσβάλλουν τους ψηφοφόρους του κόμματος και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ξέχασε όμως πέραν όλων των άλλων τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συμμετοχή της νεολαίας του κόμματος σε πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα υπό το σύνθημα που κυριαρχούσε σε αυτές: «Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιούσε απεργία πείνας απαιτώντας να μεταφερθεί σε φυλακή της αρεσκείας του και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στα… κάγκελα ζητώντας μέχρι και παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Εκείνες τις ημέρες επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί με ανάρτησή του και επικαλούμενος το κατά ΣΥΡΙΖΑ Κράτος Δικαίου να ζητήσει από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα προκειμένου αυτός να σταματήσει την απεργία πείνας.
Με λίγα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικητής της θέσης του πρωθυπουργού στις εκλογές της 21ης Μαΐου εγκαλούσε την κυβέρνηση και απαιτούσε να υποκύψει στον εκβιασμό του δολοφόνου της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.
«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί» έγραφε σε ανάρτησή του προσθέτοντας πως «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια περίοδο και με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση υποστηρικτές του Κουφοντίνα έκαναν πορείες διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Σε αυτές τις διαμαρτυρίες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ιδιαιτέρως ενεργά. Οι εκκλήσεις για συμμετοχή σε αυτές τις συγκεντρώσεις και τις πορείες συνεχείς. Με την ίδια πάντα επίκληση, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και με το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται.
Έτσι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν να συμμετέχουν σε πορείες και να φωνάζουν το σύνθημα που κυριαρχούσε σε αυτές «Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».
«Μετά από 50 μέρες απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, κανείς δεν δικαιούται να σιωπά. Το πλατύ μέτωπο στήριξής του που αποτελείται από νομικούς, διανοούμενους, συλλογικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και που διαχωρίζει πλήρως τη δράση του από τα δικαιώματά του ως κρατούμενου, δεν φαίνεται να διαπερνά την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας» έγραφε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν διστάζει να τον οδηγήσει στον θάνατο.
Μια ατζέντα που στην ημερήσια διάταξη έχει την καταστολή και τον αυταρχισμό ως απάντηση σε κάθε κινητοποίηση. Ειδικότερα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να τον οδηγήσει σε θάνατο. Στα κράτη δικαίου οι νόμοι είναι καθολικοί και απρόσωποι. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να καταλύσει το κράτος δικαίου, να αμφισβητήσει την αυταξία της ανθρώπινης ζωής και να οδηγήσει στον θάνατο του πρώτου απεργού πείνας. Η Δημοκρατία δεν τιμωρεί και δεν εκδικείται».
Μια μόνο από τις πολλές που είχαν τότε κυκλοφορήσει ως συμπλήρωμα των εκκλήσεων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις υπέρ Κουφοντίνα.
Τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Εκείνη την περίοδο έλαβαν πρωτοβουλία 15 επώνυμα στελέχη και πρώην βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ. Συνυπέγραφαν δήλωση για τα δικαιώματα του κρατουμένου στελέχους της 17Ν εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει».
Τη δήλωση συνυπέγραφαν κορυφαία κομματικά στελέχη, στην πλειονότητά τους πρώην βουλευτές όπως οι κ. Καββαδία, Λάμπρου, Μανιός, Κυρίτσης, αλλά και στελέχη από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως η κ. Γιαννακάκη. Ακόμη, το κείμενο υπέγραφαν δύο στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος και ο Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σημείωση: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανέστειλε την απεργία πείνας αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο.
Επίσης αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι από τις πρώτες αποφάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η μεταφορά του σε αγροτικές φυλακές.
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Τον Φεβρουάριο ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωνε ότι «η 17 Νοέμβρη, οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία».
Και πρόσθετε ότι «είναι μια κατηγορία πολιτών, που έχουν μια στρεβλή, άλλη αντίληψη, για την οποία η δημοκρατία αμύνεται και έχει τα μέτρα της».
Η περίπτωση Δρίτσα
Εκείνη την περίοδο ο Θοδωρής Δρίτσας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος δήλωνε ότι «κανένας δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο ίδιος υποστήριξε πως παρερμηνεύθηκε η δήλωσή του εν τούτοις η αναφορά του δημιούργησε αίσθηση.
Ο Μάκης Μπαλαούρας
Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν, το 2018, ο Μάκης Μπαλαούρας με τη δήλωσή του ότι «οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου». Μια δήλωση που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί επικριτική ή καταδικαστική.
Ο Πάνος Λάμπρου
Ο Πάνος Λάμπρου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι από τα πρόσωπα που έχουν, πάντα με γνώμονα όπως αναφέρει το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα των φυλακισμένων, υποστηρίξει και τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα έχοντας συνυπογράψει το 2021 και το κείμενο με το οποίο ετίθετο θέμα προς την κυβέρνηση να υποκύψει στον εκβιασμό που επιχειρούσε μέσω της απεργίας πείνας.
Ο ίδιος έχει καταθέσει στη δίκη της 17Ν για τον Ηρακλή Κωστάρη, στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ότι τον ήξερε από το αριστερό κίνημα. Όπως είχε δηλώσει, δεν μπορούσε να καταθέσει αν είχε ή όχι ο κατηγορούμενος σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, αλλά να μεταφέρει την εικόνα που «υπάρχει έξω. Ότι η εμπλοκή του έχει σχέση με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη».
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Και το ερώτημα είναι τελικά αν το σχόλιο που έγινε είναι, κατ' εκτίμηση της Πόπης Τσαπανίδου, προσβλητικό για τους ψηφοφόρους, τελικά ποιος τους προσβάλλει;