Τη «θεσμική διαχείριση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» ανέφερε ως βασική επιλογή της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη. Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου, ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε το νησί. 

Ο κ. Καιρίδης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χίου κ. Κάρμαντζη για τη συνεργασία, ενώ ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στο νησί τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει και σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπως και για την πορεία των έργων ύψους περίπου 8,4 εκ. ευρώ που υλοποιούνται στη Χίο, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, στην ανάρτησή του, ο κ. Καιρίδης τονίζει πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο του νησιού πως «είναι αυτονόητο ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η θεσμική διαχείριση του μεταναστευτικού σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ταυτόχρονη όμως, αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας». Ακόμα, επισημαίνεται ότι «σε αυτήν την προσπάθεια, βασικός σύμμαχος μας είναι οι τοπικές κοινωνίες, με τις οποίες επιθυμούμε να συνεργαστούμε στη βάση της κοινής λογικής ενάντια στις ακραίες φωνές και τους επαγγελματίες ανησυχούντες».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη σημερινή παρουσία του στο νησί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησε επίσκεψη και σε δομές προσφύγων και μεταναστών. Ο κ. Καιρίδης θα παραμείνει στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στη Λέσβο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες των δύο νησιών.