«Η Ευρώπη "κοιμάται". Παλεύουμε να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, παραπέμποντας και σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Πέμπτη, στην ΕΡΤ, όπου μίλησε για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στη Λαμπεντούζα, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα ίδια τα κράτη-μέλη.
Όπως είπε, «η Ευρώπη είναι διαιρεμένη και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και δεν είναι απλώς η Ευρώπη διαιρεμένη. Τα ίδια τα κράτη είναι διαιρεμένα», εξηγώντας, στη συνέχεια: «Αν πάρετε σήμερα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, θα δείτε αντικρουόμενες απόψεις, ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να έχει αδρανοποιηθεί.
«Μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας υπάρχει ένας σημαντικός ανταγωνισμός και από εκεί και πέρα αυτό που εμείς παλεύουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο καθένας για τον εαυτό του», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ιταλία»
Ακόμα, ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε πως η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Σαχέλ, όπως και η οικονομική κρίση στην Τουρκία αποτελούν αιτίες για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και κατά συνέπεια την αυξημένη μεταναστευτική πίεση που παρατηρείται.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, διότι: «Δεν έχουμε τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ιταλία, εκεί μιλάμε για 120.000-130.000 αφίξεις και 6.000 αφίξεις σε μία μέρα στη Λαμπεντούζα. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχουμε ένα σύστημα δομών τέτοιο το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των ροών που δεν υπάρχει στην Ιταλία».
Η Ευρώπη "κοιμάται". Παλεύουμε να έχουμε μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική
— Dimitris Kairidis - Δημήτρης Καιρίδης (@DimKairidis) September 15, 2023
Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και δεν είναι απλώς η Ευρώπη διαιρεμένη. Τα ίδια τα κράτη είναι διαιρεμένα. Αν πάρετε σήμερα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, θα δείτε…
Συνέχισε, λέγοντας: «Η Ιταλία είναι αναγκασμένη όλον αυτό τον πληθυσμό που είναι πολλαπλάσιος του δικού μας, να τον διαχειρίζεται σε κοινόχρηστους χώρους, σε στρατόπεδα, σε ξενοδοχεία, γιατί οι τοπικές κοινωνίες εκεί αρνήθηκαν τη δημιουργία τέτοιων δομών που έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε στην Ελλάδα. Έχουμε ένα σύστημα ώστε με πιο οργανωμένο τρόπο και με ευταξία, χωρίς αναρχία να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα εντός των διεθνών δεσμεύσεων».
Καιρίδης: Η συμφωνία της Τυνησίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη
Επίσης, έκανε λόγο για δυνάμεις, όπως η ομάδα Βάγκνερ, που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό κατά του ευρωπαϊκού οράματος και διέτεινε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω και τον εφησυχασμό και τις αφέλειες: «Αντικαθίσταται η Γαλλία και η Ευρώπη από άλλες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας και αναφέρομαι στην ομάδα Βάγκνερ και σε άλλους».
Στο τέλος, μιλώντας για τη συμφωνία της Τυνησίας, είπε πως δεν εφαρμόζεται στην πράξη: «Η Τυνησία σήμερα δίνει το 90% των ροών προς την Ιταλία. Πριν από ένα μήνα η Μελόνι πανηγύριζε τη συμφωνία που υπέγραψε μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Τυνήσιο πρόεδρο, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν εφαρμόζεται παρά τα χρήματα που υποσχέθηκε η Ευρώπη στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα».