Οπως συμβαίνει πάντα σε κάθε γωνιά του κόσμου όταν παραμερίζει η πολιτική και η ειρηνική διευθέτηση των όποιων προβλημάτων και δίνει τη θέση της στην ανεξέλεγκτη βία, έτσι και οι δραματικές εξελίξεις στον Νίγηρα θα έχουν συνέπεια την πρόκληση ενός μεγάλου μεταναστευτικού κύματος, αρχικά προς τα παράλια της Βορείου Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ευρώπη. 

Η Ελλάδα παρατηρεί τα γεγονότα με τις κεραίες τεντωμένες, ενώ το Λιμενικό και η Αστυνομία βρίσκονται ήδη σε «κόκκινο συναγερμό», σε ένα καλοκαίρι που ήδη καταγράφονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές κυρίως μέσω των θαλασσίων οδών αλλά και από τη Βόρειο Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά την πολύνεκρη τραγωδία σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου, η οποία έχει στρέψει τα φώτα του παγκόσμιου Τύπου στον τρόπο με τον οποίον η χώρα διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά, η προσοχή της κυβέρνησης βρίσκεται στον ανώτατο βαθμό. 

Σε Χίο και Λέσβο 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ξεκίνησε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στη Χίο και τη Λέσβο όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Με ανάρτησή του στα social media, ο κ. Καιρίδης έστειλε μήνυμα στους «επαγγελματίες ανησυχούντες» ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού θα γίνει ακριβώς όπως πρέπει από την κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του δε στον σταθμό Ράδιο Αλήθεια της Χίου επισήμανε ότι «έχουμε μια αυξημένη πίεση, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού, την οποία διαχειριζόμαστε με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Γιατί σήμερα –σε αντίθεση με το 2019– έχουμε ένα σύστημα που δεν το είχαμε τότε. Τότε είχαμε το χάος. Εγιναν μεγάλα βήματα προόδου. Υπάρχει αυξημένη πίεση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ιδίως στη Λέσβο. Οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι μάχιμοι. Δεν είμαστε μόνο στα γραφεία. Θεώρησα σωστό να βρεθώ στην πρώτη γραμμή των δύο εμβληματικών νησιών της Χίου και της Λέσβου που διαχειρίστηκαν το μεγάλο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης το οποίο θα το έχουμε και για πολλά ακόμα χρόνια μπροστά μας. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Προς το παρόν η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, υπάρχουν μεταγωγές προς την ενδοχώρα, υπάρχει μια άψογη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων ασύλου και απονομής της διεθνούς προστασίας, όπου επιβάλλεται και προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο». 

Η επίσκεψη του κ. Καιρίδη στη Χίο και στη Λέσβο ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το μεταναστευτικό έχει μπει σε πιο οξεία φάση, καθώς φέτος οι μεταναστευτικές ροές είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2023 είχαν μπει στην Ελλάδα 9.467 μετανάστες ενώ στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 είχαν μπει 4.124. 

Το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αύξηση της πίεσης μέσω κυρίως της θαλάσσιας οδού. Σημειώνεται ότι η χώρα σήμερα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο φυλάει τα σύνορα, έχοντας όμως πάντα το βλέμμα στραμμένο στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Η συνεργασία των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων είναι προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης και γι’ αυτό η επικοινωνία είναι στενή και διαρκής» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Καταδίωξη διακινητών 

Οι ελληνικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νέες –πολύ πιο απάνθρωπες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή– μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να περάσουν τους μετανάστες στην Ελλάδα. Η Αστυνομία κάνει καθημερινές καταδιώξεις αυτοκινήτων που επιβιβάζουν μετανάστες και βγαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις εθνικές οδούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οταν, μάλιστα, αντιλαμβάνονται ότι κοντά τους υπάρχουν περιπολικά της Αστυνομίας ή οποιοιδήποτε θεωρούν ότι είναι αστυνομικοί, δεν διστάζουν να μπουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας βάζοντας σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων που οδηγούν ανυποψίαστοι στο εθνικό οδικό δίκτυο.