Τον 18χρονο Αμάρ Αμπού Ασάφ υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η υφυπουργός, αρμόδια για την Ένταξη και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα Σοφία Βούλτεψη, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο Αμάρ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2017 από τη Συρία ως ασυνόδευτο ανήλικο.

Σήμερα βρέθηκε στο υπουργείο, με αφορμή το γεγονός ότι του δόθηκε τετραετής υποτροφία από το Deree, ώστε να σπουδάσει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Πολιτικών Επιστημών και να γίνει ηθοποιός: «Λαμπρό παράδειγμα ενσωμάτωσης, επικοινωνιακός και αισιόδοξος, ο Αμάρ εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει στη χώρα μας όσα του πρόσφερε και με συγκινητικό αυθορμητισμό δήλωσε έτοιμος να τεθεί στην υπηρεσία της Ελλάδας που έγινε η δεύτερη πατρίδα του».

Επίσης, τον Αμάρ συνόδευαν και η Κατερίνα Ανδρωνά, υπεύθυνη της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Έκφραση» και ο εκπαιδευτικός Κοσμάς Δρακάτος. Μέσα από την «Ευρωπαϊκή Έκφραση», όπως επισημαίνει το κείμενο της ανακοίνωσης, «ο Αμάρ, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει όλες του τις δεξιότητες και με αλληλεγγύη, αφοσίωση και ενσυναίσθηση να σταθεί στο πλευρό των συνομηλίκων του».

Η ιστορία του Αμάρ

Όπως εξηγεί το κείμενο της ανακοίνωσης, ο Αμάρ «έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος προσπαθώντας να σωθεί από τον πόλεμο στην πατρίδα του, τη Συρία. Πήγε στο σχολείο, δούλεψε σκληρά με την βοήθεια των καθηγητών του, κατόρθωσε να αποφοιτήσει από την Γ΄ Λυκείου και μόλις έγινε δεκτός με πλήρη (τετραετή) υποτροφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο (Deree), όπου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του: Να γίνει ηθοποιός, σπουδάζοντας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Πολιτικών Επιστημών».

«Όταν, στα τέλη του 2017, έφθασε στη χώρα μας δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά. Μέσα σε τρία χρόνια όχι μόνο κατάφερε να διαβάζει και να γράφει πολύ καλά τα ελληνικά, αλλά και να μελετήσει την ελληνική Ιστορία, την Φιλοσοφία και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο, παρακολουθώντας το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους Co-OPERATive, αλλά και παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο. Πρωταγωνίστησε μάλιστα στο έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Go to come back" και σε σειρά παραγωγής του Amazon Prime», σημειώνεται.

«Έτοιμος να τεθεί στην υπηρεσία της Ελλάδας»

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμάρ:

«Έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος προσπαθώντας να σωθεί από τον πόλεμο στην πατρίδα του, τη Συρία. Πήγε στο σχολείο, δούλεψε σκληρά με την βοήθεια των καθηγητών του, κατόρθωσε να αποφοιτήσει από την Γ΄ Λυκείου και μόλις έγινε δεκτός με πλήρη (τετραετή) υποτροφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο (Deree), όπου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του: Να γίνει ηθοποιός, σπουδάζοντας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Πολιτικών Επιστημών.

»Ο λόγος για τον 18χρονο Αμάρ Αμπού Ασάφ, ένα παιδί που όταν, στα τέλη του 2017, έφθασε στη χώρα μας δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά. Μέσα σε τρία χρόνια όχι μόνο κατάφερε να διαβάζει και να γράφει πολύ καλά τα ελληνικά, αλλά και να μελετήσει την ελληνική Ιστορία, την Φιλοσοφία και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο, παρακολουθώντας το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους Co-OPERATive, αλλά και παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο. Πρωταγωνίστησε μάλιστα στο έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Go to come back» και σε σειρά παραγωγής του Amazon Prime. Κάθε άλλο παρά τυχαία άλλωστε, αγαπημένη του ενασχόληση είναι η μελέτη της Ιστορίας του Θεάτρου και έργων Ελλήνων ποιητών.

»Παιδί του πολέμου, στα χρόνια που βρέθηκε κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Έκφραση», ο Αμάρ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει όλες του τις δεξιότητες και με αλληλεγγύη, αφοσίωση και ενσυναίσθηση να σταθεί στο πλευρό των συνομηλίκων του. Συνοδευόμενος από την υπεύθυνη της οργάνωσης Κατερίνα Ανδρωνά και τον εκπαιδευτικό του Κοσμά Δρακάτο, συναντήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την υφυπουργό αρμόδια για την Ένταξη και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα Σοφία Βούλτεψη και τον Γενικό Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ. Λαμπρό παράδειγμα ενσωμάτωσης, επικοινωνιακός και αισιόδοξος, ο Αμάρ εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει στη χώρα μας όσα του πρόσφερε και με συγκινητικό αυθορμητισμό δήλωσε έτοιμος να τεθεί στην υπηρεσία της Ελλάδας που έγινε η δεύτερη πατρίδα του».