Σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησαν και ανταποκρίθηκαν οι δυνάμεις του λιμενικού, της αστυνομίας και του στρατού τις κρίσιμες στιγμές της εκδήλωσης και της επιχείρησης κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι άφησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Φίλιππος Παντελεάκος, τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής.

Ο πρώην αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος επί σχεδόν δυόμισι ώρες ανέγνωσε στο δικαστήριο τους διαλόγους και τις διαβιβάσεις μεταξύ του ΚΕΠΠ και των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει. Τραγική ημέρα στο Μάτι, τραγική για όλους. Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε, το κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό», σημείωσε στην απολογία του.

Ο κ. Παντελεάκος επισήμανε πως από πλευράς λιμενικού σώματος υπήρξαν καθυστερήσεις στο να αναλάβει δράση και να ανταποκριθεί στα αιτήματα συνδρομής του ΚΕΠΠ. Είπε χαρακτηριστικά πως για αρκετή ώρα το Λιμενικό, ενώ είχε ενημερωθεί για ύπαρξη εγκλωβισμένων σε ξενοδοχείο στο Μάτι που έπρεπε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης, αδρανούσε και δεν μερίμνησε. Μάλιστα, από τους διαλόγους φαίνεται πως ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού, με τον οποίο επανειλημμένα επικοινώνησε το ΚΕΠΠ, τους μετέφερε μία άλλη εικόνα από την πραγματική, καθώς τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη.

«Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε ''SOS-SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο'' και μας έλεγαν ''θα σας καλέσουμε σε λίγο''. Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε! Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί, και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι ''χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα''. Η απάντησή τους; ''Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR''. Προσέξτε τώρα τι θα σας πω... Συνέχισαν, λέγοντας: ''Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!''. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής», είπε στην απολογία του ο κ. Παντελεάκος.

Ο κατηγορούμενος άφησε αιχμές κατά των αστυνομικών, λέγοντας πως η δύναμη που είχε διατεθεί αρχικά ήταν πολύ μικρή και δεν υπήρχε αμφίδρομη ενημέρωση, και πως μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί. Σημείωσε, όμως, πως υπήρξε βοήθεια από την πλευρά της αστυνομίας όταν ζητήθηκε η συνδρομή για τη γρήγορη μετάβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Πανετελεάκος υποστήριξε ότι υπήρξε ολιγωρία και από πλευράς ΓΕΕΘΑ. Από τους διαλόγους που ανέγνωσε, σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αδυνατούσαν να στείλουν 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι, όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

«Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως από το Στρατό, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση».

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο Χρήστος Γκολφίνος, πρώην επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κατηγορούμενος πρώην αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας πως οι εντολές που έδωσε ήταν όλες βάσει του σχεδίου πυρόσβεσης δασικών εκτάσεων, που είχε καταρτιστεί για το 2018.

«Το σχέδιο δασοπυρόσβεσης ήταν το Ευαγγέλιό μου. Θα το λέω πάντα για εκείνη την ημέρα» σημείωσε με έμφαση στην απολογία του, και άφησε αιχμές κατά του πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιου, λέγοντας πως στην αναφορά του κάνει λόγο για το σχέδιο δασοπυρόσβεσης που ίσχυε το 2019.

«Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ. πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019, που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα, θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά» τόνισε στην απολογία του, και υποστήριξε πως με το που ξεκίνησε η φωτιά στη θέση Νταού Πεντέλης έστειλε αμέσως 31 οχήματα, υπηρεσιακά και εθελοντικά. Σημείωσε δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεννόηση με τον υπαρχηγό Β. Ματθαιόπουλο και πως εκτός από τα αρχικά οχήματα έστειλε ακόμα 8 στη φλεγόμενη περιοχή.

Επιπλέον, τόνισε πως εκτός από τη φωτιά στην Κινέτα, την ίδια ημέρα υπήρχαν ακόμα τρεις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, με μία από αυτές, στον Κάλαμο, να έχει σημάνει συναγερμό, καθώς υπήρχαν αναφορές για εγκλωβισμένους σε ξενοδοχείο και περίπου 40 σπίτια καμένα.

Ο κ. Γκολφίνος ρωτήθηκε αναφορικά με τις καταγγελίες πολιτών ότι εκείνη την ημέρα καλούσαν το 199 και έδειχνε ότι δεν απαντούσε. «Εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή», εξήγησε στο δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος άφησε σαφείς αιχμές κατά του λιμενικού σώματος και αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν στο 199 για καμένα οχήματα στο Μάτι.

«Στις 18.45 δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι, όπου μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα, μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα, και ήθελαν να τους μετακινήσουμε. Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών. Παράλληλα, ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν» υποστήριξε ο κ. Γκολφίνος, και συνέχισε: «Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω, τόσος καπνός υπήρχε, το Λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;».

Ο πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής με σπασμένη φωνή εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, λέγοντας: «Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος».