Την έκρηξη ενός συγγενούς θύματος της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι προκάλεσε η επιμονή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα στο αφήγημα της διαβόητης συνέντευξης της νύχτας της 23ης Ιουλίου, το οποιο είχε υποστηρίξει και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι οι πληροφορίες για νεκρούς ήταν ανεπιβεβαίωτες ενώ οι φλόγες είχαν ήδη κάψει το Μάτι και οι πολίτες θρηνούσαν ήδη τους ανθρώπους που είχαν χάσει. 

Αυτό το σημείο της κατάθεσης του πρώην υπουργού στη δίκη για την τραγωδία εξόργισε τον συγγενή του θύματος που άρχισε να φωνάζει ότι ο Νίκος Τόσκας ψεύδεται.  

Συνήγορος: Στις 12 το βράδυ, η ύπαρξη νεκρών ήταν άγνωστη στην υπηρεσία; 

Νίκος Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πριν... από πυροσβέστες. 

Πρόεδρος: Τι σημαίνει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; 

Νίκος Τόσκας: Πυροσβέστες έλεγαν ότι άκουσαν για νεκρό... πουθενά στον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν μεταφέρονται ως δεδομένα. 

Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Δυο μέρες λέτε ψέματα! 

Νίκος Τόσκας: (για τον άνδρα που φώναζε) Με έβριζε και πριν μπω... 

Συγγενής θύματος: Τον πληρώνουμε αυτόν τον κύριο! Μην κάνουμε θέατρο εδώ μέσα.... 

Συνήγορος: Τι είδατε, τι ακούσατε, όσο ήσασταν στο ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων); 

Νίκος Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Όταν έφυγε ο κ. Αναγνωστάκης (αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης) από το ΕΣΚΕ και πήγε στο Μάτι και είδε νεκρούς, τότε το είπαμε. Η προσπάθεια εκείνη την ώρα ήταν να σώσουμε τους ζωντανούς. 

Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Ντροπή σας! 

Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις και για το θέμα της προληπτικής εκκένωσης στην περιοχή του Ματιού, κάτι που είχε γίνει επιτυχώς λίγες ώρες νωρίτερα την επίμαχη ημέρα στην περιοχή της Κινέττας και κατέθεσε πως ούτε χρόνος υπήρχε, ούτε έγινε σχετική πρόταση και έτσι δεν τέθηκε ποτέ προς συζήτηση τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ερώτηση από συνήγορο να εξηγήσει τον λόγο που στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε «εισήγηση για απομάκρυνση», ο κ. Τόσκας απάντησε πως «Ήταν λάθος πληροφόρηση». 

Όπως είπε, εκείνη την ημέρα εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα καθώς υπήρχε φόβος να φθάσει η φωτιά προς το σημείο και κρίθηκε επιτακτική η διάσωση των φιλοξενούμενων παιδιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι διαφορετικό για το Μάτι και δεν υπήρξε σχετική εισήγηση. 

Συνήγορος: Το αν θα ενημερωθεί ο κόσμος το συζητήσατε; 

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε ο χρόνος. Ήταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης. 

Συνήγορος: Δεν έπρεπε να ληφθεί απόφαση για να βοηθηθεί και ο άλλος πληθυσμός; 

Μάρτυρας: Υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο... Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο... 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη περί παρεμβάσεων του υπουργού σε επιχειρησιακά θέματα, ο κ. Τόσκας αρνήθηκε πως έδωσε εντολές ως προς τη διαχείριση για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Κατέθεσε πως η Αστυνομία καθυστέρησε να κλείσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος συμπληρώνοντας πως οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να κόψουν την πρόσβαση στο Μάτι σε οδηγούς που ήθελαν να πάνε να δουν τα σπίτια και τους δικούς τους ανθρώπους.