Πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, την κατάργηση τουλάχιστον πέντε Εφετείων, νέο χωροταξικό σχεδιασμό με συγχώνευση δικαστηρίων, αλλά και τροποποιήσεις σε αρμοδιότητες δικαστών.

Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης από το υπουργείο, είναι να συντομεύσει ο χρόνος τελεσίδικης απόφασης (από 1.400 μέρες που είναι σήμερα). Παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Η Κρατική τηλεόραση, σημειώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 19 Εφετεία που διαθέτει η χώρα, θα μειωθούν τουλάχιστον σε 14, με αυτά που αναμένεται να καταργηθούν να είναι του Αγρινίου, της Καλαμάτας και της Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων.

Επίσης, σημειώνεται πως από το υπουργείο κρίνεται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, με έμφαση σε αυτά της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, του Γυθείου, της Σπάρτης και του Ναυπλίου.