«Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια στιγμή που απαιτεί μια αρχή από όλους μας» και «περιλαμβάνει ισχυρές αποφάσεις» για να «κάνουμε περισσότερα» αναφορικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος,Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη της Διάσκεψης στο Παρίσι.

Και συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος : «Η ασφάλειά μας για όλους διακυβεύεται σήμερα. Βλέπουμε, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μια σκλήρυνση της Ρωσίας, η οποία δυστυχώς αντικατοπτρίστηκε σκληρά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, του κύριου αντιπάλου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν».

Κατόπιν, ο Εμάνουελ Μακρόν απηύθυνε μια προειδοποίηση: «Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι θέσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές και γνωρίζουμε επίσης ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέες επιθέσεις, ιδίως για να ακινητοποιήσει την ουκρανική κοινή γνώμη».

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να επιτραπεί στην Ουκρανία να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και «για να διασφαλιστεί η συλλογική ασφάλεια του σήμερα και του αύριο στην Ευρώπη και τη Δύση».

Επανέλαβε, τέλος, την αποφασιστικότητα όλων των κρατών που εκπροσωπήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας (26/02) στη Διάσκεψη να συνεχίσουν «να ελέγχουν την κλιμάκωση».