Απέρριψε την αποστολή στρατευμάτων είτε ευρωπαϊκών είτε του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετα την ολοκλήρωση της συνόδου του Παρισιού.

«Δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επαναβεβεαιώσαμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα για την καλύτερη δυνατή στήριξη της Ουκρανίας, ώστε να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καταλήξαμε στο πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πως η βοήθεια στην Ουκρανία θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, δεν υφίσταται αυτό το ζήτημα για την πλειοψηφία των ομολόγων μου. Νομίζω ότι αυτή η συζήση αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάσκεψη:

Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία.

Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού αφορούσαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος υποστήριξε πριν την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση.

Ο Φίτσο, ο οποίος εδώ και καιρό εκφράζει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τηρεί μια στάση που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν φιλορωσική, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον ισχυρισμό αυτό.">https:="" www.iefimerida.gr="" poli...<="" a="">