Στις πολυδιάστατες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στους «Διαλόγους της Νισύρου 2025», συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στην πρόοδο της χώρας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ενεργειακής στρατηγικής, αναδεικνύοντας ενέργειες που, όπως είπε, «δεν περνούν απαρατήρητες από τη διεθνή κοινότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ενώ επισήμανε την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως θεμέλιο της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στάθηκε στη συμφωνία με την Chevron, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο, για την εκκίνηση ερευνών νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που, όπως υπενθύμισε, «υποτίθεται ότι καλύπτεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

«Παρά το μνημόνιο, πετύχαμε να προχωρήσουμε σε στρατηγική συμφωνία με έναν διεθνή ενεργειακό κολοσσό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα για το καθεστώς της Μονής Σινά, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός από την αιγυπτιακή κυβέρνηση» και ότι «ο χαρακτήρας της Μονής δεν αλλάζει».

Αναφερόμενος στη Λιβύη, σημείωσε ότι η κατάσταση «ήταν και παραμένει προβληματική και χαοτική», ωστόσο υπογράμμισε ότι παρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Ελλάδα κατάφερε να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες, καθώς –όπως είπε– η Λιβύη έχει παραμείνει στη μέση γραμμή στις θαλάσσιες αναγγελίες της.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπήρξαν προβλήματα, τα οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αυτοκριτική και αποφασιστικότητα. Ανέφερε ότι αποφασίστηκε η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η ενίσχυση των ελέγχων με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας.

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το θέμα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Δεν είναι, άλλωστε, μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά εμφανίζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.», είπε με νόημα.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη λογική της ήρεμης συνύπαρξης και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Το τανγκό θέλει δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι η επιθυμία της Ελλάδας για σταθερότητα απαιτεί αντίστοιχη στάση και από την άλλη πλευρά.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της οικονομικής σταθερότητας στην εθνική ασφάλεια

«Η καλύτερη θωράκιση της άμυνας της χώρας είναι η πρόοδος της οικονομίας. Μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε διαχρονικά μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».