«Σίγουρα έπρεπε να έχουμε λειτουργήσει πιο αποφασιστικά» παραδέχθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και τον Δημήτρη Κοτταρίδη, αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς και κοινωνική αναστάτωση.

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για καθυστερήσεις και ελλείψεις, τονίζοντας ότι «δεν στεκόμαστε στη διαχρονικότητα της κατάστασης». Όπως είπε, «η κυβέρνηση κάνει την αυτοκριτική της» και ήδη προχωρά σε παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

-Θεσμικές αλλαγές: Εντός των ημερών, αναμένεται στη Βουλή ρύθμιση για τη σταδιακή είσοδο της ΑΑΔΕ στα συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο την πλήρη αντικατάστασή του μέχρι το 2026.

-Ανάκτηση παρανόμως χορηγηθεισών επιδοτήσεων, με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μείωση ή ακύρωση του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα.

«Ένα μέρος του προστίμου θα καλυφθεί από τις ανακτήσεις, ένα άλλο θα προσβληθεί δικαστικά και ο συμψηφισμός θα γίνει μελλοντικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «η ελάχιστη δυνατή επίπτωση στον αγροτικό κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, παραδέχθηκε: «Δεν λάβαμε γνώση χθες. Από το 2021, υπήρχε σχέδιο επιτροπείας από την ΕΕ και το ΥΠΑΑΤ. Έχουν ήδη δεσμευτεί περίπου 10.000 ΑΦΜ και κάποιες περιπτώσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη».

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες, ο κ. Κοντογεώργης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης», ωστόσο σημείωσε πως «δεν πρέπει να πάμε και σε ένα κυνήγι μαγισσών», τονίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού πολιτικής από ποινική ευθύνη. Για τις περιπτώσεις Βορίδη και Αυγενάκη ανέφερε ότι «όλα θα αξιολογηθούν όταν έρθει η ώρα».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυβέρνηση, «οι πολίτες αξιολογούν τι κάνεις πριν και μετά από ένα γεγονός», είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ. «Η στόχευση παραμένει: αύξηση εισοδημάτων, φοροαπαλλαγές και στήριξη της μεσαίας τάξης».

Ειδικά για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής επίπτωσης, ξεκαθάρισε πως «δεν θα επηρεαστεί το πακέτο παροχών στη ΔΕΘ», αφού «δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι «παρά τη σταθεροποίηση στις τιμές των τροφίμων, οι πολίτες ζορίζονται», τονίζοντας ότι «συνεχίζονται οι αυξήσεις εισοδημάτων, οι εντατικοί έλεγχοι και η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων».

Τέλος, αναφέρθηκε και στη διπλωματική κινητικότητα στη Λιβύη, με φόντο το μεταναστευτικό και το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στοχεύει και στην αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών».