Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το προσεχές διάστημα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Economist, περιγράφοντας πέντε κομβικές παρεμβάσεις με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής Ελλάδας.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κινήσεις-κλειδιά», που, όπως είπε, έχουν σαφή στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της οικονομίας και τη θωράκιση του κράτους. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε τα εξής:

1. Φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη της μεσαίας τάξης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, με επίκεντρο τη μείωση των φόρων, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη. Η δυνατότητα αυτή, όπως εξήγησε, προκύπτει χάρη στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία.

2. Σύγκρουση με τις παθογένειες του «βαθέος κράτους»

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μετά τις επιτυχίες σε τομείς όπως ο ΕΦΚΑ, η ΔΕΗ, η φορολογική διοίκηση και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η επόμενη μάχη αφορά τον ΟΣΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως σημείωσε, «μέχρι τις επόμενες εκλογές θα υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, που θα αποδεικνύουν ότι και αυτοί οι φορείς μπορούν να λειτουργήσουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

3. Μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο: Απλούστευση και αξιολόγηση

Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι στο Δημόσιο εξακολουθούν να υπάρχουν "ιστορίες καθημερινής τρέλας". Ανέφερε ότι δρομολογούνται παρεμβάσεις για πιο φιλική διάδραση με τον πολίτη, την επέκταση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και την εισαγωγή αξιολόγησης από ασθενείς στον χώρο της Υγείας. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στον δημόσιο τομέα.

4. Εθνική στρατηγική για τα ύδατα

Αναφερόμενος στην απειλή της λειψυδρίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 19η παγκοσμίως σε επίπεδο κινδύνου. Όπως είπε, η κυβέρνηση σχεδιάζει συνεκτική εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των υδάτων.

5. Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με νέα ευρωπαϊκά εργαλεία

Με την ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων, η κυβέρνηση αποκτά νέα χρηματοδοτικά μέσα για κοινωνικές παρεμβάσεις. Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος, ο συνολικός προϋπολογισμός τους ισοδυναμεί με μισό Ταμείο Ανάκαμψης. Με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η αναβάθμιση του μετρό και η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων,
  • Ένα νέο, ταχύτερο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”,
  • Και πρωτοβουλίες στήριξης για άτομα με αναπηρία.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε, «γνωρίζοντας ότι οι πολίτες δεν στέκονται απλώς σε όσα έχουν γίνει αλλά διεκδικούν και σωστά περαιτέρω παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενίσχυση του εισοδήματος και πιο ισχυρή Ελλάδα».

Συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική πορεία

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τα σημαντικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής έως σήμερα, όπως:

  • Το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2024,
  • Το ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων,
  • Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
  • Τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% για πρώτη φορά μετά το 2008,
  • Και την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας, όπως:

  • Η θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων,
  • Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης,
  • Ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου,
  • Η νέα στρατηγική για εξαγωγές,
  • Και η μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% για τις επιχειρήσεις.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και γεωπολιτική στρατηγική

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα, επισημαίνοντας τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Αύξηση παραγωγικότητας,
  2. Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους,
  3. Ρυθμιστικό πλαίσιο που προστατεύει δικαιώματα και ενισχύει την καινοτομία,
  4. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, εστίασε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τα διπλά πλεονεκτήματα:

  • Τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • Και τη γεωγραφική τοποθέτηση σε σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

«Ισχυρή οικονομία και ισχυρή άμυνα» το δίπτυχο για το μέλλον

«Για ένα θετικό μέλλον, χρειάζεται να συνδυαστεί η οικονομική ισχύς με την αμυντική θωράκιση», σημείωσε καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί το «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Αν έχεις ισχυρό ιδιωτικό τομέα, έχεις και ισχυρή χώρα», υπογράμμισε.