Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επανέλαβε πως «προκειμένου να μην υπάρξει κανένα αίσθημα αδικίας, η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες για την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεων».
Παραδέχθηκε, ταυτόχρονα, πως «στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως και στον ΟΣΕ υπάρχει θέμα, γιατί δεν υπήρξε τόσο αποφασιστική και συντεταγμένη δράση». Όπως τόνισε, «με την ίδια παρρησία που λέμε αυτό, ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν αν αυτά που λέμε για την οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της άμυνας είναι αλήθεια ή όχι. Ζητάμε να κριθούμε από το συνολικό αποτέλεσμα. Και οι πολίτες θα κρίνουν την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της δικής μας πλευράς, αντιπαραβάλλοντας με την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης».
Αναφερόμενος στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο της περιόδου 2026–2032, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πρόκειται για μία «πολύ σημαντική ένεση στήριξης για την οικονομία και την κοινωνία» σε μία χρονική συγκυρία όπου, όπως είπε, κυριαρχεί η εκτίμηση πως για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπεται νέα φάση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο πακέτο, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιστοιχεί στο 50% του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελώντας σημαντική στήριξη σε κρίσιμους τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι αστικές συγκοινωνίες, το στεγαστικό και η κοινωνική συνοχή, με έμφαση σε δράσεις για τα άτομα με αναπηρία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε ειδικότερα στις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δέσμη νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων. Όπως επισήμανε, ενώ για τα δύο πρώτα ταμεία οι δράσεις είναι οριζόντιες για όλα τα κράτη-μέλη, το Ταμείο Απανθρακοποίησης αφορά αποκλειστικά τα ελληνικά νησιά και αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάμεσα στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, ο κ. Χατζηδάκης ανέδειξε προγράμματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, καθώς και το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο —όπως είπε— σχεδιάζεται να είναι πιο γρήγορο και απαλλαγμένο από γραφειοκρατία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών με την προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, αλλά και στην ενίσχυση των επιδομάτων στέγασης για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που υπηρετούν σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα, όπως τα νησιά.
«Δεν είμαστε καινούργια κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. «Εμείς πετύχαμε στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ, στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Μειώσαμε την ανεργία από το 18% στο 8%, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 880 ευρώ, κάναμε τη μεταρρύθμιση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αντιμετωπίσαμε την κρίση με την Τουρκία στον Έβρο, την κρίση του κορονοϊού, προχωρήσαμε με την Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, καταθέσαμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Επομένως, οι πολίτες έχουν δείγματα γραφής».