Το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο εσωκομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος δεν δείχνει να εγκαταλείπει το κόμμα. Αντίθετα, τα μαύρα μολυβένια σύννεφα μαζεύονται όλο και περισσότερο πάνω από τον ουρανό της Κουμουνδούρου. Οι πρωτοφανείς πλημμύρες άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό και οι προγραμματισμένες εκλογές μετατέθηκαν για την προσεχή Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 24 του μηνός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως αυτή η απόφαση θα είναι και η τελική.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Τις τελευταίες ώρες η... Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις πληγείσες περιοχές με δύο κλιμάκια: Το ένα, με επικεφαλής τη γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, αποτελούμενο και από τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Χρήστο Γιαννούλη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, επισκέφτηκε τη Μαγνησία και τη Λάρισα. Αλλο κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη, Πέτη Πέρκα, Αθηνά Λινού, Μαρίνα Κοντοτόλη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, επισκέφτηκε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πάλι τη Λάρισα.
Καμία επικοινωνία
Οι γνωρίζοντες τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι τα διάφορα κέντρα λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης επικοινωνία, γι’ αυτό και οι αλληλοκαλύψεις σε διάφορες περιοχές, όπως η Λάρισα. Αλλωστε κάτι ανάλογο έγινε, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση, και με τους υποψήφιους πρόεδρους Νίκο Παππά, πήγε Βόλο, Λάρισα, Εφη Αχτσιόγλου πήγε Βόλο, Λάρισα, Στέφανο Κασσελάκη πήγε Λαμία, Βόλο, χωρίς να υπάρχει καμία μεταξύ τους επικοινωνία.
Ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του πρωθυπουργού να αναβάλει για μία εβδομάδα την παρουσία του στη ΔΕΘ. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, με αφορμή και την απόφαση της ΔΕΘ να απορρίψει το αίτημα του Σωκράτη Φάμελλου να μιλήσει εκπροσωπώντας θεσμικά την αξιωματική αντιπολίτευση το ερχόμενο Σάββατο.
Και όλα αυτά γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Εκθεσης –το Μαξίμου δεν είχε καμία επικοινωνία με τον μεγάλο αρχιτέκτονα του σύμπαντος ώστε να μάθει για την κακοκαιρία νωρίτερα (sic)– και στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην παραστούν καθόλου. Μάλιστα, η αντιπρόταση που έγινε για παραχώρηση της αίθουσας στο Βελλίδειο νωρίτερα εκλήφθηκε ως προσβολή από τον Σωκράτη Φάμελλο. Βέβαια ο παλιός κοινοβουλευτικός της Αριστεράς ακούστηκε να σχολιάζει δηκτικά: «Κλαίνε με κλαυθμούς και οδυρμούς οι άνθρωποι των περιπτέρων της ΔΕΘ επειδή δεν θα δουν τον Σωκράτη Φάμελλο».
Ο «πόλεμος» των στρατοπέδων ξεκίνησε δημόσια, προ ημερών, με μια ανάρτηση του βετεράνου Γιάννη Δραγασάκη υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία προκάλεσε σωρεία επιθέσεων στο πρόσωπό του, με χαρακτηρισμούς για την ηλικία του, γιατί παρέλειψε αρχικά να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη.
Σφοδρά πυρά
Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, και υποστηρικτή της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ο οποίος ανέβασε στον τοίχο του στο Facebook στίχους του Νίκου Γκάτσου: «Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά / σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά / καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι/ το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι». Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε εσωκομματική θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ και η πλευρά Αχτσιόγλου αντέδρασε με κείμενο συλλογής 99 υπογραφών, μεταξύ των οποίων των Νάσου Ηλιόπουλου, Μιχάλη Καλογήρου και Δημήτρη Τζανακόπουλου, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά με αναφορές ακόμη και σε φασισμό.
Ο Νίκος Μωραΐτης επανήλθε και εξαπέλυσε επίθεση στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, θεωρώντας τον υποκινητή μερίδας των νεολαίων του κόμματος που υπέγραψαν το κείμενο. Προφανώς για να βοηθήσει στην... εκτόνωση, στο θέμα επανήλθε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο οποίος κατηγόρησε τον στιχουργό ότι είναι «θιασώτης επ’ αμοιβή λογογράφος» του επιτελείου Κασσελάκη».
Ο Νίκος Μωραΐτης απάντησε άμεσα στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Eχετε μια ώρα για να κατεβάσετε την ανάρτηση. Ούτε “επ’ αμοιβή”, ούτε “λογογράφος” του είμαι. Ξέρετε τι μας οδηγεί ως πολίτες στην υποστήριξη Κασσελάκη; Το ότι σας σιχαθήκαμε. Που φάγατε τον Τσίπρα, που φέρεστε ως ιδιοκτήτες του κόμματος», έγραψε και η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη.
Καμπάνες διάλυσης
Η παγωμάρα που επικράτησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της έκτακτης κατάστασης με τις πλημμύρες μπορεί να λειτούργησε «ευεργετικά» ως έναν βαθμό για να μειωθεί η παρασκηνιακή ένταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν. Εξάλλου, ο ένας εκ των υποψήφιων προέδρων, ο Νίκος Παππάς, το είπε δημόσια, απευθύνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι, γιατί το συριζαϊκό σύστημα μπορεί να διαλυθεί πριν από τις εκλογές. Τα καρφιά είναι πολλά εκατέρωθεν, χωρίς να εμπλέκονται ιδιαίτερα όμως οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά με ενεργή συμμετοχή κυρίως στα social media των υποστηρικτών τους, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον εφικτή ή εύθραυστη θα είναι η ενότητα την επόμενη ημέρα. Ολο και περισσότεροι πάντως αρχίζουν να στοιχηματίζουν πάνω στη διάλυση.