Θεσμικά απών από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Σωκράτης Φάμελλος αρνήθηκε να εκφωνήσει την ομιλία που εκφωνεί κάθε χρόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μετάθεση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά μια εβδομάδα. Ο κ. Φάμελλος μάλιστα σκέφτεται να μην επισκεφθεί καν τα περίπτερα της έκθεσης. 

Αγνοώντας επιδεικτικά τα γεγονότα τα οποία θα κατανοούσε οποιοσδήποτε καλόπιστος, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι παρών στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή λόγω της θεομηνίας που προκάλεσε θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στη Θεσσαλία και θα χρειαζόταν επαναπρογραμματισμός της ομιλίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωκράτης Φάμελλος επέμειναν στο τυπικό που λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που κλείνει το πολιτικό σκέλος της ΔΕΘ. 

Έτσι, αρνήθηκαν και εξέλαβαν ως προσβλητική την πρόταση που τους έγινε να μεταφερθεί νωρίτερα η ομιλία του κ. Φάμελλου. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά αντιδεοντολογική και προσβλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αντιμετώπιση, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια. Απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια από όλους και πάνω από όλα σεβασμός στους κανόνες του πολιτικού διαλόγου. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραστεί στη ΔΕΘ μέχρι την Πέμπτη (14/9) επιτρέποντας και στην αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς». 

Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει ημερομηνίες για την ομιλία του πρωθυπουργό, ο οποίος δεν εργάζεται αμέριμνος στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά προσπαθεί να διαχειριστεί μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση και βρίσκεται στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει την πολύτιμη αρωγή της ΕΕ. Και όλα αυτά για να έχει τον τελευταίο στη ΔΕΘ λόγο ο κ. Φάμελλος...