Έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει ολοταχώς προς τη μετεξέλιξή του -μετάλλαξη για τους διαφωνούντες, δηλαδή την ομάδα των «87»- ή το κόμμα-εταιρεία που θέλει να συστήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι αλλαγές που θα γίνουν μέσω του καταστατικού Συνεδρίου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, όπως προτείνουν οι «87» με το αιχμηρό κείμενο που κατέθεσαν, θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια άλλη εποχή.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Είναι άγνωστο ποιο τελικά θα είναι το αποτέλεσμα, όμως το σίγουρο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μελών, θέλει να βάλει στο ράφι το παλαιό γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης επί Αλέξη Τσίπρα, όπου κυριαρχούσε η κομματική νομενκλατούρα, η οποία «αποτελούσε τροχοπέδη σε πολλές εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις στο κόμμα», όπως διατείνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα βρει ομογενοποιημένη και οργανωμένη εσωκομματική αντίδραση στην πορεία να εγκριθούν οι αλλαγές που επιθυμεί.

Μεγάλο πολιτικό ρίσκο

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, βάσει της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, είναι μονόδρομος αυτές οι αλλαγές στο κόμμα, το οποίο παραμένει, κατά τον ίδιο, η ηγέτιδα πολιτική δύναμη στην Κεντροαριστερά και πρέπει να διατηρήσει την πολιτική αυτονομία της. Καίγοντας τα σενάρια περί συμμαχιών, συνεργασιών και ενιαίου σχήματος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ρίχνει το βάρος στην αλλαγή των δομών του ΣΥΡΙΖΑ και της ενεργοποίησης νέων προσώπων. Πηγαίνει μέσω του φθινοπωρινού συνεδρίου για επανεκκίνηση παίρνοντας ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Με τις ψηφοφορίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η εισήγηση Κασσελάκη πέρασε κατά πλειοψηφία, ενώ καταψηφίστηκαν οι προτάσεις για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα που αφορούν την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, αλλά και για τις καταστατικές αλλαγές, τις οποίες κατέθεσε η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση». Καταμέτρηση δεν έγινε. Οι προεδρικοί υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα ήταν 75-25 υπέρ τους, ενώ οι διαφωνούντες κάνουν λόγο για 60-40. Το κείμενο των «87» δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αλλά κατατέθηκε ως συμβολή.

Αποφασίστηκε το Καταστατικό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 4-6 Οκτωβρίου, δηλαδή το Σαββατοκύριακο που είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, συγκροτήθηκε –όπως ορίζεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ– για πρώτη φορά οικονομική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον οικονομικό διευθυντή Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και τους Τρύφωνα Αλεξιάδη, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργο Κασσάρα, Παναγιώτη Μελαχροινό, Γιώτα Πούλου, Βαγγέλη Σκούφα, Ραλλία Χρηστίδου και είναι επιφορτισμένη με το να κάνει κατ’ αρχάς προτάσεις για τα κομματικά ΜΜΕ, την εφημερίδα «Η Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική οικονομικά και όλες οι προτάσεις θα έρθουν στην Πολιτική Γραμματεία.

Ως προς τις καταστατικές αλλαγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να καταργηθεί όλη η υφιστάμενη οργανωτική δομή του κόμματος, ενώ στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας έθεσε ζήτημα στοχοθεσίας και «ετήσιου πλάνου». Παρουσιάζοντας το πλαίσιό του, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με τη διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές. Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών. Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό Θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο), όπου και θα καταρτίζει και θα επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα: Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan). Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του Πλάνου Δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις. Θα εκλέγει τον/τη γραμματέα, τον/τη συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα εκλέγει τους συντονιστές και τους αναπληρωτές συντονιστές των Τμημάτων. Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον γραμματέα και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων. Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο». Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πολλούς να μειδιούν ειρωνικά, αφού θέλει να κάνει το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα με στελέχη μέσω... λοταρίας.

Τραγελαφική κατάσταση

Για τη «μαύρη τρύπα» των κομματικών ΜΜΕ οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη μιλούν ξεκάθαρα για πόρισμα-εξπρές προκειμένου να γίνει γνωστό «πόσοι πληρώνονται από την "Αυγή", πόσο κοστίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσα χρωστάει σε ποιους, πόσα φύλλα πουλάει, τι έσοδα έχει στο περίπτερο και από διαφήμιση». Προς στιγμήν δημιουργήθηκε αίσθηση, όταν ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης μίλησε για «μαύρα» χρήματα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM σε ακτιβιστές, για να το διορθώσει στη συνέχεια.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε διάφορα... βουκολικά, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να χαρακτηρίσει τα σενάρια περί συμπράξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ανήθικη και ατελέσφορη, γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι ο τραγέλαφος», σημείωσε. Απών, πάντως, από τις εσωκομματικές εξελίξεις παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στη Γαλλία για τις εκλογές.