Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική και κατάλαβε ότι η παράταξη πρέπει να ενσωματώνει και άλλα στελέχη και να συντονίζεται με τις νέες ιδέες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος απαντώντας στον Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είχε πει ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, αυτό ειναι καλό».

«Υπάρχουν δεκάδες ομιλίες μου, στις οποίες κάνω αναφορά στην ιδρυτική μας διακήρυξη, τονίζοντας την επικαιρότητά της και τη μεγάλη σημασία την οποία έδωσε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο να αποκρούσει τις παραπλανητικές ετικέτες του κέντρου, της δεξιάς και της αριστεράς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική και αυτός ο οποίος κατάλαβε ότι η παράταξη οφείλει να ενσωματώνει και άλλα στελέχη και να συντονίζεται με τις καινούργιες ιδέες των καιρών. 

Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Και να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο ιδεολογικός πυρήνας της παράταξης, έτσι όπως εκφράζεται από μία πολιτική η οποία πρεσβεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και την ορμή της ιδιωτικής οικονομίας για τη δημιουργία πλούτου, βλέπει στο κράτος έναν παρεμβατικό και αναδιανεμητικό ρόλο όποτε αυτός είναι απαραίτητος. Πρεσβεύει τον υπεύθυνο πατριωτισμό των πράξεων και όχι των λόγων, αλλά είναι και μία παράταξη κοινωνικά ευρύχωρη, που μπορεί να συντονίζεται με τα ρεύματα των καιρών. Αυτή είναι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός

«Μην ξανακούσω λοιπόν τοποθετήσεις ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Έχω μιλήσει γι’ αυτά πάρα πολλές φορές στα συνέδριά μας, πολύ συγκεκριμένα. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με επιμέρους πτυχές αυτής της προσέγγισης, δεν αμφισβητείται όμως -θα έλεγα- η συνοχή αυτού του ιδεολογικού αφηγήματος, διότι βεβαίως οι πολιτικές έχουν πρόσημο» συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και εξήγησε ότι η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση «γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία πρέπει να φορολογείται με τρόπο δίκαιο και όχι εξοντωτικό, το κάνουμε για να γνωρίζουμε ότι σε εξαιρετικές συνθήκες, ναι, το κράτος πρέπει να επιτελεί έναν πιο αυστηρό αναδιανεμητικό ρόλο. Όταν παρεμβαίνουμε στην αγορά με τρόπο που δεν θα προσομοίαζε κατ’ ανάγκη σε ένα φιλελεύθερο κόμμα, με τον ορισμό του φιλελεύθερου των κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, το κάνουμε διότι αναγνωρίζουμε ότι σε έκτακτες συνθήκες τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι δικαιολογημένες, διότι προστατεύουν την κοινωνική συνοχή». 

«Όλες αυτές είναι πολιτικές οι οποίες έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι πολιτικές οι οποίες είναι αδιάφορες, ούτε πρεσβεύουν μόνο τον πραγματισμό και την αποτελεσματικότητα. Βεβαίως η αποτελεσματικότητα είναι απολύτως κρίσιμη έννοια, αλλά επίσης κρίσιμες ιδέες τις οποίες υπηρετούμε είναι η ιδέα της αξιοκρατίας, είναι η ιδέα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, η δυνατότητα την οποία δίνουμε μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση -άκουσα αυτά τα οποία ειπώθηκαν- σε ένα παιδί σε απομονωμένο χωριό να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ψηφιακό φροντιστήριο. Άρα, εκεί που θα μου επιτρέψετε λίγο να διαφωνήσω με αυτό το οποίο άκουσα, είναι ότι αυτές οι πολιτικές έχουν ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα» πρόσθεσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αισθάνονται άνετα με τις επιλογές της χωρίς να συμφωνούν κατ' ανάγκη με αυτές. «Είμαστε ένα κόμμα στο οποίο πρέπει το 41%  να αισθάνονται άνετα χωρίς να συμφωνούν κατ’ ανάγκη με όλες μας τις επιλογές. Αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική συνταγή το 41%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα ενός πολυκομματικού συστήματος -δεν είμαστε εδώ ΗΠΑ να έχουμε δύο κομμάτα, είμαστε σε ένα πολυκομματικό σύστημα- αρα, αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση να μπορούμε να έχουμε τελείως ικανοποιημένους όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ψηφίζουν, θα ήθελα να μου την πει και με μεγάλη χαρά να την υιοθετήσω» σημείωσε. 

Τι δείχνει; Δείχνει ότι ο κεντρικός στόχος αυτής της κυβέρνησης, ο ένας στόχος, η κορωνίδα, είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη. Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, και στο διαθέσιμο εισόδημα, και στους μισθούς, και στην ποιότητα της υγείας. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος, ο οποίος και αυτός έχει ιδεολογικό πρόσημο. Και αυτός ταυτίζεται με την ιδρυτική μας διακήρυξη. Συμφωνώ απόλυτα με τον Νικήτα, ότι πράγματι η Ιδρυτική μας διακήρυξη εξακολουθεί σήμερα να είναι πολύ επίκαιρη και αισθάνομαι ότι την υπηρετούμε -όχι μόνο εγώ- με πολύ μεγάλη συνέπεια» κατέληξε ο πρωθυπουργός,