σαμαράς (ο) 1. αυτός που χαϊδεύει τα αυτιά όσων είναι επιρρεπείς στο λαϊκισμό, λαϊκιστής, «οι σαμαράδες της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς είναι υπεύθυνοι για την πόλωση που καταστρέφει τη χώρα» 2. πρωτοπόρος της αντιμνημονιακής εκστρατείας, «ο Αντώνης δεν ήταν απλώς ένας κορυφαίος σαμαράς, ήταν ο πρώτος πραγματικός αντιμνημονιακός», 3. αυτός που φθονεί, ζηλιάρης, «ο πάγκος της ομάδας είναι γεμάτος παίκτες οι οποίοι είναι τόσο σαμαράδες που ούτε τα γκολ δεν πανηγυρίζουν».

Η ροπή του Αντώνη του Σαμαρά στο λαϊκισμό είναι γνωστή από τότε που πριόνιζε την κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη ή από τότε που πυροδοτούσε (και στην ουσία κανονικοποιούσε) την αντιμνημονιακή υστερία. Είναι γνωστή ακόμα και από την περίοδο της πρωθυπουργίας του, στην οποία, χάρη στην επιστράτευση λαϊκίστικων τεχνασμάτων μπροστά σε κάθε δυσκολία (θυμάστε τον ανασχηματισμό λίγους μήνες πριν τις εκλογές;), στρώθηκε ο δρόμος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ομως δεν αρκεί για να εξηγήσει τις απανωτές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν αρκεί να εξηγήσει το γιατί ένας πολιτικός, του οποίου η καριέρα έχει τελειώσει εδώ και 8 χρόνια, επιμένει να βάζει τρικλοποδιές στον διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος. Γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να μπει στην εξίσωση και ο φθόνος που ενδεχομένως να νιώθει ένας αμφιλεγόμενος πρώην για έναν απολύτως κυρίαρχο νυν ή η ζήλια που συχνά αισθάνονται οι παλαίμαχοι απέναντι στους εν ενεργεία.

Εξηγήσεις

Αν ο συγκυβέρνητης του Ευάγγελου Βενιζέλου θέλει να ξεφύγει από τη λαϊκιστική του παράδοση θα πρέπει, μαζί με την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών γης, να εξηγήσει στους Ελληνες ότι η περαιτέρω άνοδος της τιμής π.χ. του λαδιού εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών είναι ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν προκειμένου να διατηρήσουν την εργατική φυλετική καθαρότητα.

Η σιγουριά που έχει ο υπόκοσμος

Το ότι κάποιοι κουμπουροφόροι κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους στο Γκάζι και πυροβόλησαν εν ψυχρώ δυο-τρεις νεαρούς επειδή νόμισαν ότι τους προσέβαλαν ένα πράγμα μόνο δείχνει: τη σιγουριά των ανθρώπων του υποκόσμου για την ατιμωρησία τους.

Χιονοπτώσεις

Γενικά δεν είμαι σίγουρος αν η Ελλάδα είναι η νοτιότερη χώρα της Ευρώπης ή η βορειότερη της Αφρικής, αλλά τα δελτία ειδήσεων φροντίζουν να διαβεβαιώνουν για το δεύτερο. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω τις χιονοπτώσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας το μήνα Δεκέμβριο ως πρώτο θέμα του δελτίου ειδήσεων