Με βασικά συστατικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Τέμπη, η αντιπολίτευση των… νεο-αγανακτισμένων ρίχνει στην… πολιτική φραπιέρα το μείγμα του αντιμητσοτακικού μένους και της τοξικότητας. Φασίστες, χούντα, συμμορία, μαφία, εσχάτη προδοσία, εκβιαζόμενος και αδύναμος πρωθυπουργός είναι μερικοί από τους τοξικούς και επικίνδυνους γλωσσικούς προσδιορισμούς που κυριαρχούν στην αντιπολιτευτική ατζέντα των συνεχιστών των «Αγανακτισμένων», στο πάνω και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος το 2015. Από την άλλη πλευρά στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ καθιστούν σαφή τη θέση και την άρνηση, με τις οποίες θα πορευτούν: «Ναι» στην πολιτική διαφωνία, «όχι» στην εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου – και μάλιστα χωρίς στοιχεία.

Σκανδαλολογία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Νατσιός, η Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνουν τις… σκηνοθετικές –υψηλού επιπέδου– ικανότητές τους. Υφαίνουν σκηνικό «σκανδαλοποίησης» της πολιτικής ζωής του τόπου. Επιχειρούν να στήσουν και πάλι λαϊκά δικαστήρια και… φωνασκούν για «μπάζωμα» στα Τέμπη, «μπάζωμα» και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής.

Αλήθεια, για τις επιδοτήσεις είναι τόσο ανυποψίαστοι οι… αγανακτισμένοι της αντιπολίτευσης που κουνούν το δάχτυλο; Δεν γνωρίζουν τίποτα από διπλοεγγραφές και βοσκοτόπια χωρίς πρόβατα; Είναι τόσο αμόλυντοι και αθώοι; Από το 1996 έχουν επιβληθεί στη χώρα πρόστιμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, με πρόστιμα 860 εκατ. ευρώ.

Στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή. «Είστε οι χειρότεροι φασίστες και τραμπούκοι», ανέκραξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, διέκοψε την εικοσάλεπτη τοποθέτησή της από το βήμα και ενώ ο κανονισμός προβλέπει πεντάλεπτες ομιλίες.

Σε ένα άλλο καρέ, σε ένα τηλεοπτικό πλατό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη αποκαλεί την κυβέρνηση «χούντα», ενώ από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «εκβιαζόμενο», αποδεικνύοντας ενδεχομένως εξοικείωση στο άκουσμα και στη χρήση των… μετοχών.

Μήπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανακάλεσε στη μνήμη του την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, τον… στόλιζε; «Όταν ο παρακολουθούμενος (Ανδρουλάκης) ξέρει ότι ο θύτης του (Μητσοτάκης) βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική στιγμή, είναι αναγκασμένος να τον βοηθήσει». Ή μήπως η εικόνα Κασσελάκη να τον χαρακτηρίζει «εκβιαζόμενο» είναι πιο πρόσφατη;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υιοθετεί ακραία ρητορική και αγοραία τακτική αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός ήταν νευρικός σήμερα. Μάλλον πίνει τον φραπέ του σκέτο. Και ο φραπές τελικά δεν βλάπτει σοβαρά μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά βλάπτει και τα νεύρα του πρωθυπουργού», είπε, για να προσθέσει: «Θα του συνιστούσα να κόψει και ο ίδιος τους φραπέδες, αλλά και τους φραπέδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι πολλοί, δεν είναι ένας, και είναι η γαλάζια συμμορία».

Περίσσευμα χολής και πολιτικής εμπάθειας… ξόδεψε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ: «Η κυβέρνηση του εγκλήματος των Τεμπών και του μπαζώματος, των υποκλοπών, των συνεχόμενων ηττών στην εξωτερική πολιτική, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του σκόιλ ελικικού, του Πάτση και του Στάσση. Η κυβέρνηση του “Φραπέ” και του “Χασάπη” και των γαλάζιων ακρίδων. Μια κανονική Μαφία».

Σε μία επόμενη δημόσια τοποθέτηση, με την πρόσφατη κατάθεση της πρότασης για Προανακριτική μαζί με τη Νέα Αριστερά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει και πάλι στην πολιτική σκηνή μία ισχυρή δόση τοξικότητας: «Γαλάζιο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθαρά γαλάζιες ακρίδες, κλοπή των χρημάτων των Ελλήνων αγροτών και αγροτισσών για να ταΐσουν τα δικά τους παιδιά, δυστυχώς μία συμμορία». «Αυτό είναι το καθεστώς της Δεξιάς: πελατειακές σχέσεις, κυνισμός της εξουσίας και η αντίληψη ότι το κράτος είναι το “χωράφι” μας», δηλώνει μερικές ημέρες νωρίτερα και ο… συνοδοιπόρος Αλέξης Χαρίτσης. «Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιλέγει να “μπαζώσει” την αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός.

Νεο-αγανακτισμένοι

Τον Ιούνιο του 2011 συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα… αγανακτισμένοι πολίτες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που εξέφρασαν με τη συμμετοχή τους τη δυσαρέσκεια στα οικονομικά μέτρα της τότε κυβέρνησης. Μέσα σε τέσσερα χρόνια το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μοίρασε την πλατεία Συντάγματος στα δύο, μεταξύ Αριστεράς και Ακροδεξιάς, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στα χρόνια που πέρασαν οι θαμώνες του Συντάγματος γύρισαν στα σπίτια τους, η Χρυσή Αυγή μπήκε φυλακή, τα νταούλια… αποσύρθηκαν από τις αγορές, το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε… κομμάτια και ο Τσίπρας κάνει... ακαδημαϊκή καριέρα. Η Ελλάδα βηματίζει πλέον στην Ευρώπη χωρίς δεκανίκια, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ίσως το πλέον μισητό πολιτικό πρόσωπο για τους νεο-αγανακτισμένους του Ανδρουλάκη, της Κωνσταντοπούλου, του Φάμελλου, του Χαρίτση και του Νατσιού, οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται ακόμη και τις… κρεμάλες.