Είναι περισσότερα του ενός τα σημάδια που προμηνύουν τον επερχόμενο νευρικό κλονισμό, αλλά στην περίπτωση της αριστερής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, το σημάδι είναι ανεξίτηλο και διαχρονικό: Πιστεύουν ότι οι ιδέες τους υπερέχουν και η εφαρμογή τους ως εκ τούτου είναι σωστές.

Σε διαγνωστικό πεδίο ο νευρικός κλονισμός καταδεικνύεται με αφορμή τη στάση τους έναντι της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δηλαδή της εμμονής τους για ιδεολογικούς λόγους πρωτίστως και συντεχνιακούς δευτερευόντως να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο νευρικός κλονισμός της αριστερής αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από το ακαδημαϊκό κατεστημένο, έχει την πλήρη στήριξη των λαϊκιστών, που είτε κατέχουν χειρόγραφα του Ιησού είτε χαράζουν από κοινού με τον παντοδύναμο τη δράση τους είτε με περικεφαλαίες και πανοπλίες φυλάνε Θερμοπύλες.

Το προφανές είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, διά μέσου αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης, επαναπροσδιορίζει το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της αντιπαράθεσης με πραγματικά δεδομένα και με όρους 21ου αιώνα. Στην προκειμένη περίπτωση, η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσυνδέει ουσία και πράξη την έννοια της «προόδου» από την Αριστερά και την επανασυνδέει με την ελευθερία.