Αν κάποιος αποπειραθεί να απαριθμήσει τις ευεργεσίες στο έθνος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), πραγματικά δεν ξέρει από πού να τελειώσει και από να αρχίσει! Μια εφοπλιστική οικογένεια, που έφτασε πολύ ψηλά, προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια πάρα πολλά στην πατρίδα. Και καλύπτει ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας το παρών έμπρακτα και συνάμα αθόρυβα, χωρίς περιττές προβολές ή χρήση της ισχύος της για κοινωνική μηχανική, όπως κάνουν άλλοι.

Το επιβλητικό Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που δεσπόζει στο Δέλτα του Φαλήρου, έχοντας καταστεί αγαπημένος χώρος επίσκεψης και περιπάτου για όλους τους Αθηναίους, μιλά από μόνο του. Ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, χαιρετίζοντας τη στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας, είπε πως «με τη συνεργασία αυτή, η έννοια της σύμπραξης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενεργοποιείται εκ νέου στην πράξη» και το περιέγραψε ως «ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας αλλά και ξεχωριστό προορισμό για όλους».

Τα δεκάδες εκατομμύρια των επισκεπτών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Εκεί λοιπόν στεγάζεται από το 2017 η Εθνική Λυρική Σκηνή. Και δεν είναι μόνο το Κέντρο μια σπουδαία «κυψέλη» πολιτισμού, αλλά οι πάνω από 5.000 δωρεές του Ιδρύματος, επί της προεδρίας του Ανδρέα Δρακόπουλου. Οπως τα 143 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα που δωρήθηκαν στο ΕΚΑΒ το 2018 ή η κατασκευή των σύγχρονων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη (παιδιατρικό), στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη, πρότζεκτ ύψους περίπου 450.000.000 ευρώ που έχει αναλάβει το Ιδρυμα ή η χρηματοδοτική στήριξη δράσεων για την ψυχική υγεία. Πολύ «απτή» γενικότερα προσφορά, για την οποία η ελληνική κοινωνία είναι ενήμερη και ευχαριστεί σε κάθε ευκαιρία.

Για μια καλύτερη ζωή

Οπως διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του, «για περισσότερα από 25 χρόνια, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χορηγεί επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και έργα σε όλο τον κόσμο, συνεργαζόμενο με μια απίθανη κοινότητα εταίρων για τη δημιουργία μετασχηματιστικών αλλαγών των οποίων τα οφέλη πολλαπλασιάζονται και μοιράζονται ευρέως. Η αποστολή μας, που περιλαμβάνει τομείς προγράμματος Τεχνών και Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Υγείας και Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι ευρεία από το σχεδιασμό. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια ουσιαστικά συνεργατική προσέγγιση που βασίζεται στην τεχνογνωσία των εταίρων επί του πεδίου, η δέσμευση για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην Τέχνη, στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλα ουσιώδη της ζωής». Τα παραπάνω δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου, αλλά η συνοπτική περιγραφή αμέτρητων πραγματικά πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος είναι εγγονός της Μαρίας Νιάρχου, αδελφής του Σταύρου. Ο επικεφαλής του ΙΣΝ είχε ιδιαίτερη σχέση με τον εφοπλιστή και ιδρυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, περνώντας του μέρος των μετοχών της εταιρείας που τη διαχειριζόταν. Διά της διαθήκης του εφοπλιστή ιδρύθηκε το Ιδρυμα. Η δραστηριότητα του Ανδρέα Δρακόπουλου σε όλα τα επίπεδα είναι πραγματικά αξιέπαινη και συνιστά προσφορά ανεκτίμητης αξίας στον συνάνθρωπο. Ο διαπρεπής Ελληνας, ο οποίος ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, είναι μέλος των ΔΣ του (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Ν. Υόρκη, το οποίο παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοϊατρική, του (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (με επίσης ερευνητικό προσανατολισμό) στη Βαλτιμόρη και του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Επίσης, με προσωπικές δωρεές έχει δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει ερευνητικά εργαστήρια και στηρίζει πληθώρα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Η εστίαση στην έρευνα για την Υγεία και τη χρηματοδότησή της για το καλό της ανθρωπότητας και την εξέλιξή της είναι οφθαλμοφανής.

Βραβεύσεις με σημασία

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα όσα μπορεί κάποιος να πει για τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Τα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί αποκαλύπτουν πτυχές της άοκνης και αξιέπαινης φιλανθρωπικής δράσης του. Δεν είναι λίγο το ότι έχει τιμηθεί για την προσφορά του από το Ιδρυμα Βλαστοκυττάρων της Νέας Υόρκης (NYSCF), έναν εκ των κορυφαίων μη κερδοσκοπικών οργανισμών βλαστοκυττάρων στον κόσμο που δίνει μάχη για την αντιμετώπιση των κυρίων ασθενειών της εποχής μας, το Ινστιτούτο Παιδικού Νου (Child Mind Institute) που ειδικεύεται σε προγράμματα ψυχικής υγείας για το παιδί, αλλά και το Ιδρυμα του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος έχει επίσης βραβευτεί από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του καναδικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ.