Ολοκληρώθηκε ο 9ος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων του ΙΣΝ με τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Σπάρτης για τα τρία νέα νοσοκομεία.
Με τα τρία νέα, υπερσύγχρονα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή τους, το ΙΣΝ, συνεπές στη δέσμευσή του για ανοιχτή επικοινωνία και ανταλλαγή αναφορικά με την πρόοδο των έργων, διοργάνωσε έναν ακόμη κύκλο ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης.
Η πρώτη συνάντηση αφορούσε στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ -το πρώτο αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας εκτός Αθηνών- η οποία πραγματοποιήθηκε στο Φίλυρο στις 2 Φεβρουαρίου, ακολούθησε η συνάντηση στην Κομοτηνή για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε η συνάντηση για το νέο Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Στον νέο αυτό κύκλο συναντήσεων, τον 9ο κατά σειρά, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του υπουργείου Υγείας, του διαχειριστή του έργου Hill International, της ομάδας μελέτης καθώς και του αναδόχου κατασκευής, Ομίλου ΑΒΑΞ, οι οποίοι παρουσίασαν την πορεία των έργων. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, των τοπικών υγειονομικών περιφερειών και διοικήσεων, καθώς και επαγγελματιών υγείας, προσελκύοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των κατοίκων των τριών πόλεων και των ευρύτερων περιοχών.
Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο συμπρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Οι εργασίες για την κατασκευή των νέων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη εξελίσσονται απρόσκοπτα και με σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για έργα που ενσωματώνουν καινοτομίες, πράσινες τεχνολογίες και τεχνολογίες αιχμής με στόχο την υψηλή ποιότητα φροντίδας των ασθενών. Η ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και την ισότιμη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρό του, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο. Η συνολική προσφορά του Ιδρύματος προς το ΕΣΥ, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, δεν αποτυπώνεται μόνο στο μέγεθος των δωρεών, αλλά κυρίως στο αποτύπωμα που αφήνουν. Οι παρεμβάσεις αυτές σηματοδοτούν την επόμενη μέρα του ΕΣΥ: ένα σύστημα υγείας που ενισχύεται, εκσυγχρονίζεται και καινοτομεί, με επίκεντρο τον πολίτη».
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε: «Οι ανοιχτές συναντήσεις που διοργανώνουμε τακτικά από το 2019 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης έχουν πλέον φτάσει συνολικά τις εννέα, και έχουν ως στόχο την ενημέρωση και συζήτηση με τις τοπικές κοινότητες σχετικά με την εξέλιξη του κάθε έργου. Μας γεμίζει χαρά και ελπίδα η ενεργή συμμετοχή και ο αυθεντικός διάλογος που αναπτύσσεται σε κάθε συνάντηση, με ερωτήματα και ιδέες που προκύπτουν να έχουν ήδη ενσωματωθεί στον σχεδιασμό των νοσοκομείων. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα νοσοκομεία αυτά κατασκευάζονται και εξοπλίζονται για να παραδοθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους πραγματικούς αποδέκτες να είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, ήδη από αυτό το στάδιο, διακρίνεται από τους συμμετέχοντες ένα αίσθημα κοινής ευθύνης, καθώς συμμερίζονται την αγωνία για την εφαρμογή των καλύτερων δυνατών πρακτικών και προδιαγραφών καθώς και για τη διαμόρφωση νοσοκομείων που θα ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των ευρύτερων περιοχών».


