ανασχηματισμός (ο) 1. αλλαγή που δεν κάνει μεγάλη διαφορά, «από τη στιγμή που η ομάδα δεν έχει προπονητή, οι αλλαγές στο ρόστερ θα είναι ανασχηματισμός», 2. κομμάτι από ύφασμα ή άλλο υλικό που σκοπό έχει να κρύψει ό,τι βρίσκεται από πίσω του, «μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες καλύτερα να βάλεις μπροστά έναν ανασχηματισμό»

Αν ο ανασχηματισμός ήταν η απάντηση στο μήνυμα των εκλογών, τότε φοβάμαι πως πρόκειται για απάντηση που αφορά μια ερώτηση την οποία δεν έκανε ποτέ κανένας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ που απείχαν για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, δεν είχαν πρόβλημα με 2 ή 3 υπουργούς, αλλά γενικώς με την αναποτελεσματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητά τους. Αν ήταν η απάντηση στην γκρίνια των κομματικών στελεχών, τότε μπορεί να είναι εύστοχη αλλά πρόκειται για ευστοχία η οποία μάλλον αφήνει αδιάφορους τους –όλο και πιο απομακρυσμένους από τους κομματικούς μηχανισμούς– πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφα και την Τετάρτη, η κυβέρνηση μοιάζει με ομάδα που έχει πρόεδρο και παίκτες, αλλά δεν έχει κόουτς. Δηλαδή κάποιον που να μπορεί και να συντονίζει και να προσγειώνει στο έδαφος της πραγματικότητας των πολλών, που ελάχιστη σχέση έχει με τους καταγάλανους ουρανούς των λίγων. Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση του εκλογικού μηνύματος δεν θα φανεί σε κανέναν ανασχηματισμό, αλλά στη συνολική κυβερνητική κατεύθυνση και στον αντίκτυπο της στην καθημερινότητα.

Αυτοκριτική

Κακώς αποδοκιμάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου ότι κάποιοι βουλευτές του δικού του κόμματος είναι τενεκέδες. Επρόκειτο για μια σπάνια περίπτωση αυτοκριτικής και ως τέτοια το σωστότερο θα ήταν να επαινεθεί.

Υπόσχεση για τα μάτια του κόσμου

Λίγες μόνο ώρες μετά τη διαπίστωσή του παπατζή από το Μαϊάμι ότι η υπερέκθεση της προσωπικής του ζωής μάλλον τον έβλαψε, απολαύσαμε στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά ένα μεγάλο ρεπορτάζ με θέμα την καθημερινότητα τους ζεύγους Στέφανου και Τάιλερ. Δηλαδή για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα του ανθρώπου είναι παθολογικό και ότι θα πρέπει να ντρέπονται όσοι με ελαφρότητα τον αποκαλούν «ψώνιο».

Αυτό ακριβώς

Η ανάγκη παρέμβασης του υπουργού Λιβάνιου, προκειμένου να πάρει την ελληνική ιθαγένεια ο σύζυγος και προπονητής της πρωταθλήτριας Κατερίνας Στεφανίδη, δείχνει ότι α) ο υπουργός μπορεί να παρακάμπτει το νόμο κατά το δοκούν ή β) ο κρατικός μηχανισμός είναι σε τόσο κακά χάλια που ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς υπουργική παρέμβαση. Ομως τίποτα από τα δύο δεν είναι καλό για τη χώρα.