δελφίνοι (οι) 1. αυτός που έχει τη φιλοδοξία να διαδεχθεί έναν αξιωματούχο «είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που ο καθένας μπορεί να είναι δελφίνος» 2. αυτός που η ανεπάρκειά του δεν τον εμποδίζει να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του «ο Χάρης δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, αλλά είναι δελφίνος και νομίζει ότι αξίζει θέση στην ενδεκάδα».

Η πραγματική τραγωδία του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος δεν βρίσκεται στην ανεπάρκεια του προέδρου του. Βρίσκεται στο ότι κανένας από τους επίδοξους αντικαταστάτες δεν μοιάζει στ’ αλήθεια ικανότερος.

Κανένας από τους δελφίνους αλλά και κανένα από τα υπόλοιπα στελέχη, που κατ’ ευφημισμόν ονομάζουμε «πρωτοκλασάτα», δεν πείθουν ότι θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα από τον κραταιό Νικόλα, ο οποίος μοιάζει να είναι η περίπτωση του τυφλού που βασιλεύει σε άλλους τυφλούς, οι οποίοι παίρνουν θάρρος από την τύφλα του αρχηγού τους και νομίζουν ότι βλέπουν.

Και εννοείται πως υπάρχει εξήγηση για αυτήν την έλλειψη στοιχειωδώς ικανών στελεχών: το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα μικρό κόμμα και τα μικρά κόμματα σπανίως προσελκύουν ανθρώπους με ικανότητες.

Αντιθέτως, είναι γεμάτα ανθρώπους που μόνο σε ένα μικρό κόμμα θα μπορούσαν να έχουν υπόσταση. Αλλά αυτοί σπανίως αξίζουν για θέση μεγαλύτερη από αυτήν του χειροκροτητή ή του πανελίστα.