Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο το σημερινό σκίτσο της Καθημερινής διά χειρός Δημήτρη Χατζόπουλου για τον ρόλο που έχει παίξει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα του κόμματος από τότε που ο ίδιος παραιτήθηκε το καλακαίρι και έπειτα.

Στο σκίτσο απεικονίζεται ο Τσίπρας ως ένας σύγχρονος Νέρωνας που κρατάει μία άρπα και ρεμβάζει, βλέποντας τη Ρώμη -τον ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση- να καίγεται μπροστά στα μάτια του. Το εν λόγω σκίτσο συνοδεύει ο εξής διάλογος: -Κάτι με χαλάσει σε αυτή την εικόνα. - Η άρπα. Έπρεπε να κρατά νταούλι. 

Σωστά, γιατί κάποιες ατάκες που έχουν αφήσει ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ. Δεν μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε η περίοδος που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έταζε λαγούς με πετραχύλια, δηλώνοντας πως «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν». Βέβαια, μετά μάλλον οι αγορές χόρεψαν εκείνον στο ταψί, παρά αυτός εκείνες. Ας μη λησμονάται ότι επί πρωθυπουργίας του ήρθε ένα τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο, όπως και capital controls. 

191123-xantz.jpg

Για την ιστορία πάντως, ο Νέρωνας, Ρωμαίος αυτοκράτορας, είχε προκαλέσει μία τεράστια πυρκαγιά στη Ρώμη για να εμπνευσθεί και μάλιστα, την παρακολουθούσε, παίζοντας τη λύρα του και απαγγέλοντας στίχους. Τα παραπάνω θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που έχει κρατήσει όλον αυτόν τον καιρό ο Αλέξης Τσίπρας. Παρακολουθούσε ατάραχος, χωρίς καμία εμπλοκή, ενώ ταυτόχρονα όλα καίγονταν.

Ή φέρνοντας την εικόνα στο σήμερα, έχει τύχει πολλές φορές να συζητιέται στις πολιτικές συζητήσεις μεταξύ φίλων η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα να τρώει στο σαλόνι του σπιτιού ποπ κορν και να βλέπει τους «συντρόφους» του να τρώγονται. Πάντως, παρενέβη, μέσα από συναντήσεις με τον ίδιο τον διάδοχό του Στέφανο Κασσελάκη, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Νάσο Ηλιόπουλο, μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και κατά πόσο βοήθησε να σώσει έστω και την ύστατη στιγμή την κατάσταση, αυτό είναι υπό συζήτηση και κάτι που θα φανεί και από τις κινήσεις της Ομάδας Αχτσιόγλου και γενικά τις μελλοντικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.