Για κάποιον περίεργο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ετοιμάζει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή με νέο κόμμα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πληροφορίες που πηγάζουν από ανθρώπους που δηλώνουν ότι κατέχουν θέση συνομιλητή του. Το ερώτημα είναι πού θα βρει… ψηφοφόρους.
Οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, ειδικά μέσω των σόσιαλ μίντια, αποδίδουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις. Όμως δεν είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το… rebranding του έχει πετύχει και ότι ενδεχομένως η επιστροφή του το νέο έτος να είναι εφικτή. Κάποιοι σίγουρα δίπλα του πάντως το υποστηρίζουν σθεναρά.
Οι εξελίξεις όμως που διαμορφώνονται καθιστούν επιτακτικό το ερώτημα πού θα βρει ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το νέο του εγχείρημα. Διότι νέο θα είναι. Δεν θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ αν και επιδιώκει να μαζέψει τους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος κάτω από την ομπρέλα του κόμματος που θα δημιουργήσει για να ηγηθεί της κεντροαριστεράς. Αυτής που διεκδικεί τώρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μπορεί να έχει επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα; Ας δούμε πως έχει σήμερα η κατάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας:
1. Άφησε, στην κυριολεξία, το κόμμα που σχεδόν ίδρυσε να διαλυθεί. Έκανε τα… στραβά μάτια στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη με την ελπίδα πως θα τον καλούσαν να επιστρέψει για να ενώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προτού στραφεί στην Κεντροαριστερά με μια νέα δυναμική.
2. Ενθάρρυνε με τη σιωπή του τη δημιουργία των προϋποθέσεων που οδήγησαν στην πρώτη, αλλά και στη δεύτερη διάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Θέλησε να ασχοληθεί με την ωραιοποίηση της εικόνας του, αλλά δεν τα κατάφερε. Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη με τη σκευωρία της Novartis και τους, πρώην πλέον, κουκουλοφόρους τον ανάγκασε να βγει προς τα έξω με τον ίδιο πολιτικό λόγο και την ίδια διχαστική ρητορική δείχνοντας ότι δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό.
4. Εμφανίζεται να επισπεύδει τις αποφάσεις του, φοβούμενος μην τυχόν το ΠΑΣΟΚ καθιερωθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκτώντας κάποια δυναμική λόγω της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της αποστροφής που προκαλεί αυτό το κόμμα και σε φανατικούς υποστηρικτές του.
Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας προβληματίζεται από το ενδεχόμενο να τον ξεπεράσουν –τελείως– οι εξελίξεις και να βρεθεί στα 50 χρόνια του να παριστάνει τον συνταξιούχο πολιτικό αρχηγό που επιχειρεί να φτιάξει την υστεροφημία του με ινστιτούτα και εκδηλώσεις άνευ ουσίας και ουσιαστικού περιεχομένου, ειδικά για τομείς που ως πρωθυπουργός διέπραξε μέσα από την αδυναμία χειρισμών τους.
Στελέχη να τον υποστηρίξουν θα βρει. Ψηφοφόρους όμως δύσκολα. Θα πρέπει από την αρχή να τους πείσει για όλα. Μόνο που τώρα οι περισσότεροι είναι υποψιασμένοι. Έχουν μάθει γιατί έχουν πάθει. Και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας σίγουρα δεν θέλει να κάνει τα ίδια πειράματα, πολύ περισσότερο με τα ίδια υλικά…